6 Metrekarelik Alanda Hayvanlari Için Yem Üretiyor

Rize’de emekli Beden Egitimi Ögretmeni Recep Kaya hobi olarak basladigi hayvanciligi gelistirerek hayvanlari için arpa hasili üretiyor.

6 Metrekarelik Alanda Hayvanlari Için Yem Üretiyor
Rize merkeze bagli Dagsu Mahallesi’ndeki evinin ahirinda hayvancilik yapan emekli ögretmen Recep Kaya, 7 yil önce hayvanlari için bir arastirmaya girdi. Arastirmalar sonucunda evinin mutfaginda yaklasik 45 günün ardindan arpa hasili üretmeyi basardi. Kaya, yaptigi arpa hasilinin hayvanlarinin üzerinde denediginde iyi bir verim artisi yasayinca devam ettirdi. 7 yildir devam ettirdigi üretimde ayda yaklasik 10 ton yem üretmeye basladi.

Kaya, arpa hasilinin hayvancilik için olmazsa olmazlarindan oldugunu ifade etti.



“Arpa hasili ülkemizin hayvanciliginin gelecegidir”

Arpa hasilinin öneminden bahseden emekli ögretmen Recep Kaya, yemin hayvanciligin gelecegi oldugunu belirterek, “Arpa hasili ülkemizin hayvanciliginin gelecegidir. Bununla beslenen hayvanda ihtiyarlama olmaz, hastalanmaz, süt verimi yüzde 10 ile yüzde 30 arasinda artar. Döl sorunu olmaz. Hayvan 1 senede iki yavru verir. Su an da Türkiye’nin en büyük sikintisi 1.6’ya düsen hayvan dogum oranlaridir. 2.2 oranindan düserse hayvan irki yok olur. Oysa benim 12 yasindaki hayvanim bir ay sonra onuncu yavrusunu doguracak. Bir de sehirlerden kalkan bu hayvancilik arpa hasili ile birlikte sehirlere dönmeli çünkü koku yok. Herkese bu arpa hasili ile beslemeye dikkat etsinler. Bir de hayvanciligi sehre yerlestirilsin ki insanlar hayvan sevgisinden dolayi mutlu olsun. Bütün mutsuzlugumuz hayvan sevgisi olmayisidir. Herkesin 1 hayvani olmali. 1 hayvani olan gelecekte çok iyi bir hayat sürecek. Mutlu olacaksan hayvan besleyeceksin” seklinde konustu.



“Evimin mutfaginda 45 gün denedim”

Evinin mutfaginda denemelerinin ardindan üretime geçtigini ifade eden Kaya, “Çok sevdigim bir ögrencim, bir sey gördüm bir bakarmisin dedi.

Avusturya’dan bana bir video gönderdi. Baktim ki arpa hasili var. O zamana kadar hiç görmemistim. Arastirdim ve Sibirya’da buldum. Sibirya’da ögrendim ve evimin mutfaginda 45 gün denedim. Ondan sonra yapmaya basladim. Hayvanlar için benim bagim bahçem yok. Hayvan otlatacak otlagim yok. Bunu ondan dolayi yapmistim ama gördüm ki otlagin olsa bile gerek kalmiyor” ifadelerini kullandi.

“Arpa hasili, firindan ekmek alir gibi alip hayvanin önüne koyuyorsun”

Arpa hasili proteine döndükten sonra hayvanlar üzerindeki verimi arttigini söyleyen Kaya, “Simental cinsi hayvanim 740 kilo gelmisti. Onu arpa hasili ile beslemistim ama o kadar fazla da vermemistim. Sütte protein var ama içinde sakli. Nasil proteine dönecek, annemiz bir kasik maya verecek, yogurt olacak. Süt ürünleri daha sonrasinda proteine dönüsüyor. Protein vücutta askerdir. Her türlü düsmanlardan vücudu korur. Arpanin bu yönünü düsünerek hasil yapmaya basladiktan sonra proteine dönüsüyor. Proteine dönüstükten sonra ben hayvanlarda hastalik diye bir sey tanimadim. Hayvanlar dogumdan sonra felç olmuyor. Ahirda hiç koku olmaz. Verimlilik o kadar çok artiyor ki hiçbir hayvanda göremeyecegin canliligi bunda görürsün. 12 yasindaki hayvanim 10. yavrusuna hamile ve su an da ayakta. Yolda gezdirdigim zaman kosarak gidiyorlar. Arpa hasili, firindan ekmek alir gibi alip hayvanin önüne koyuyorsun. Hiçbir zahmeti yok. Günde 15 dakika ayiriyorsun neden yapmayayim. Bunu yapmayan hayvancilik yapiyorum sanmasin” diye konustu.



“Arpa hasili hayvanin bagirsaklarinda parazit birakmiyor”

Hayvanlarini arpa hasili ile besledikten sonra bagirsaklarinda ki parazitleri disari attigini ifade eden Kaya, “Hayvanimi sütten kestim arpa hasili verdim. Sabah kalktigim zaman baktigimda bir avuç dolusu solucan çikti hayvanimdan. Baska yavrularimda da denedim. Yine ayni sonucu alinca süpheye düstüm. Bu sefer bilerek yapmaya basladim. Denedigim hepsinin arkasindan solucanlar çikti. Oradan anladim ki arpa hasili hayvanin bagirsaklarinda parazit birakmiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA