ABD Baskani Biden, Afganistan'dan Çekilme Kararindan Pisman Olmadigini Söyledi

ABD Baskani Joe Biden, Afganistan'da son birkaç gün içinde birçok sehrin Taliban'in kontrolüne geçmesine ragmen ülkeden çekilme kararindan pisman olmadigini ifade etti.

Biden, yaklasik 1 trilyon dolarlik altyapi paketinin Senato'da onaylanmasinin ardindan Beyaz Saray'da degerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu tasarinin altyapi sistemlerinin gelistirilmesi için firsat saglayacagini belirten Biden, ulusal altyapinin güçlendirilmesine olanak taniyacagini söyledi.

Biden, altyapi tasarisinin yilda 400 bin dolardan az kazananlar için vergileri bir kurus dahi artirmayacagini yineleyerek, paketteki yatirimlarin uzun vadede daha fazla istihdam, verimlilik ve büyüme saglayacagini aktardi. Baskan Biden, "Wall Street'te tahminde bulunanlar, gelecek 10 yil içinde ekonomimizin trilyonlarca dolar genisleyecegini ve halihazirda beklenenin ötesinde yilda 2 milyon ilave is yaratacagini öngörüyor." dedi.

Altyapi tasarisinin iki partinin birlikte çalisabilecegini gösterdigine dikkati çeken Biden, "Ekonomimizin kalbindeki tikanmis arterler açilacak. Altyapi paketi ulasim maliyetlerini, aileler ve isletmeler için genel maliyetleri azaltacak." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kararimdan pisman degilim"

Konusmasinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Biden, New York Valisi Andrew Cuomo’nun cinsel taciz suçlamalari nedeniyle istifa etmesinin sorulmasi üzerine "Valinin kararina saygi duyuyorum." yanitini verdi.

Afganistan'da son birkaç gün içinde birçok sehrin Taliban'in kontrolüne geçmesine iliskin bir soru üzerine ise Biden, 20 yilda trilyonlarca dolar harcadiklarini, 300 binden fazla Afgan kuvvetini modern ekipmanlarla donattiklarini ve egittiklerini animsatti.

Biden, Afgan liderlerin uluslari için savasmak amaciyla bir araya gelmesi gerektiginin altini çizerek, "Yakin hava destegi saglayarak, hava kuvvetlerinin çalisir durumda oldugundan emin olarak, kuvvetlerine yiyecek ve ekipman ikmali yaparak ve tüm maaslarini ödeyerek verdigimiz taahhütleri tutmaya devam etmemiz konusunda israr edecegim ama savasmayi istemek zorundalar." dedi.

Afgan liderlerin siyasi olarak bir araya gelmeleri gerektiginin farkina varmaya basladiklarini düsündügünü belirten Biden, "Taahhüdümüzü tutacagiz ama kararimdan pisman degilim." ifadelerini kullandi.

- Taliban'in kuzey vilayetlerine yönelmesi

ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini çekme kararinin ardindan saldirilari zirve noktaya ulasan Taliban, ülkenin Orta Asya ile baglantisini saglayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de pesi sira ele geçiriyor.

ABD ile Taliban arasinda imzalanan Doha Anlasmasi'na göre, NATO güçlerinin son çekilme tarihi olan 11 Eylül 2021'den önce vilayet merkezlerine saldirmayacagini ilan eden Taliban, ABD hava saldirilarini gerekçe göstererek vilayet merkezlerine yöneldi.

Taliban, son 5 günde biri ülkenin güneybatisinda, biri batisinda, diger besi kuzey ve kuzeydoguda olmak üzere toplam 8 vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden aldi.

Afgan hükümeti, 34 vilayet merkezinden 26'sini halen kontrolünde tutuyor.

Kaynak: AA