Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Erdinç Açıklaması

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç, "Bu hafta, yeni üretim alanları açılmasındaki tıkanıklık giderilerek, Başbakanlık'ta bekleyen ve içinde yeni maden ve ocak ruhsat izinlerinin olduğu 51 bin dosya, ilgili bakanlıklara gönderildi" dedi.

Erdinç, gazetecilere açıklamasında, 16 Haziran 2012 tarih ve 2012/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi dolayısıyla yeni maden izinlerinin alınamadığını belirterek, bunun, sektörü büyük sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Mermer ve doğaltaşta çeşitlilik arayan yabancı yatırımcıların, yeni ocakların açılamaması dolayısıyla sektör ihracatının düştüğünü ileri süren Erdinç, "Bu hafta, yeni üretim alanları açılmasındaki tıkanıklık giderilerek, Başbakanlık'ta bekleyen ve içinde yeni maden ve ocak ruhsat izinlerinin olduğu 51 bin dosya, ilgili bakanlıklara gönderildi" dedi.

Erdinç, sektörün, geçen yıl 5 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını, genel ihracata katkısının, yan ürünlerle beraber 15 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı. Sektörün Türkiye ekonomisindeki yerinin ise 35 milyar dolar civarında bulunduğunu kaydeden Erdinç, gerekli izinlerin verilmesiyle diğer sektörlere göre 10 kat fazla istihdam sağlayan madenciliğin önünün açıldığını dile getirdi.
Doğaltaş sektörünün 2023 yılı ihracat hedefinin, 7 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erdinç, "Bu izinlerin verilmesinden sonra doğaltaş sektörünün 7 milyar dolarlık 2023 yılı hedefine, 2017'de ulaşabiliriz. Aslında bu haftayı, madencilerin bayram haftası olarak ilan edebiliriz. Bu nedenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederim" diye konuştu.

Kaynak: AA