Kırgızistan’da Yeniden Koalisyon Hükümeti Arayışı

Kırgızistan’da 24 Ağustos’ta Başbakan Ömürbek Babanov başbakanlığındaki hükümetin istifasıyla başlayan yeni hükümet arayışına bugün start verildi.

Kırgızitsna Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev bu sefer daha önce başkanı olduğu Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi’ni (KSDP) yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Kırgızistan yasalarına göre görev verildikten sonra 15 iş günü içerisinde yani 17 Eylül’e kadar yeni koalisyon hükümetinin kurulması gerekiyor.Başbakan Babanov başkanlığındaki koalisyon hükümeti, üye partiler Ata Meken ve Ar Namus'un koalisyondan çekildiklerini açıklamaları üzerine 24 Ağustos’ta istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yeni koalisyon hükümetinin kurulması için toplamda 65 milletvekilinin desteği gerekiyor. Kırgızistan yasalarına göre 120 sandalyeli mecliste bir partinin tek başına hükümeti kurabilmesi için 65 milletvekiline sahip olması gerekiyor. Yeni koalisyon hükümetinin en az üç partili olması gerekiyor. 10 Ekim 2010'da yapılan Parlamento seçimlerinde eski koalisyon hükümeti ortağı Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi 26, Ar Namus 25, Respublika (Cumhuriyet) Partisi 23 ve Ata Meken Partisi(Anavatan) 18 milletvekili çıkarmıştı. Seçimde birinci olan Ata Curt (Yurt) Partisi ise 28 vekil çıkarmıştı. Yeni koalisyonun Sosyal Demokrat (26), Ar Namus(25) ve Ata Meken (18) partileri işbirliği ile kurulması bekleniyor.

Yeni koalisyon hükümetinin çıkmaz girmesi durumunda ise Cumhurbaşkanı meclisi fesh ederek erken seçim kararı verebilir.