Giresun'a Özgü Lezzetler Türk Mutfagi Haftasinda Tanitildi

Türk Mutfagi Haftasi kapsaminda Giresun’da düzenlenen etkinlikte Giresun’a ait yemekler ve cografi isaretli ürünler tanitildi.

Giresun'a Özgü Lezzetler Türk Mutfagi Haftasinda Tanitildi
Giresun Valiligi koordinesinde Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ve Il Milli Egitim Müdürlügü is birliginde gerçeklestirilen etkinlik, Yesil Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafindan Uygulama Oteli olarak kullanilan Tarihi Zeytinlik Konaginda düzenlendi.

Etkinlikte Giresun’a ait yöresel yemekler, cografi isaretli ürünler ve Avrupa Birligi tarafindan tescillenen Giresun Tombul Findiginin yani sira Alucra Oglak Kebabi, Çavuslu Ekmegi, Çamoluk Seker Kuru Fasulyesi, Giresun Findik Ezmeli Kadayif Tatlisi gibi ürünler tanitildi.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, yaptigi açiklamada, Giresun’un tanitimi noktasinda bu tür etkinliklerin önemli oldugunu vurgulayarak “Giresun cografi isaretli ürünler noktasinda son derece zengin. Dün Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan hanimefendinin programini takip ettim. Orada bizim Giresun tombulu orada. 24 adet cografi üründen birisi olarak sergilendi. Ulusal ve uluslararasi baglamda sergilendi. Bu bizim için ayni zamanda gurur araci bir sey. Findigin baskenti olan Giresun’umuza, Giresun tombul findiginin bu sekilde tanitilmasi. Yine ayni sekilde biz de burada Giresun’umuz noktasinda üzerimizde düseni yapma gayreti içerisindeyiz” dedi.



“13 cografi isaretli ürünümüz var”

Giresun’un 13 cografi isaretli ürününün bulundugunu belirten Vali Serdengeçti, ilerleyen zamanda bu sayinin 30’a kadar çikabilecegini ifade ederek “Giresun’da 13 adet cografi isaretli ürünümüz var. Bunu fazlalastirmaya çalisiyoruz. Cografi isareti ürün su manaya geliyor. Gelenegi koruyoruz, üretimi muhafaza ediyoruz, üreticiyi koruyoruz. Bundan dolayi son derece önemli diye degerlendiriyorum. Yani bugün 13 yarin 20-30’a ulasacaktir. Çünkü çok genis bir spektrumda, genis bir medeniyetin temsilcileriyiz. Kadim bir medeniyet. Giresun’un Türk mutfagindaki yeri açisindan ayni zamanda Giresun tanitimi açisindan ve ayni zamanda Giresun turizm açisindan ve bu turizmden kaynakli ülkemize ve insanimiza yasatilacak refah açisindan son derece önemli buluyorum. Giresun’umuzun ait hissettigi aidiyati olan ürünler var. Tabii bu 13 tanesi cografi ürünü isaretli ürün. Yani bir sekilde hem mense adi olarak tescillenmis hem de mahreç olarak tescillenmis ürünler. Mesela Giresun tombul findigi tamamiyla Giresun’a ait oldugu için cografi isaretli ürün. Ama ayni zamanda mense adi olarak tescillenmistir. Burada bakiyoruz Çamoluk Oglak kebabi mesela. Çamoluk Oglak Kebabi yine cografi isaretli ürün ama mahreç baglaminda niye bir yerine göre mahreç ve mense adi ne demektir diye düsündügümüz zaman mense adi olarak tescillenirse her yönüyle Giresun ait demektir. Ama mahreç olarak tescillenmisse. Hammadde ya da üretimden sadece bir noktasinin Giresun’a ait olmasi ve yörenin insanin tüketicinin de Giresun’a ait oldugunu bilmesi yeterli noktada. Burada hem 13 adet ürünümüz var, cografi isaretli ürünümüz. Yine tescilleyecegimiz ürünler var hem de yöremize ait tüm ürünleri burada sergiliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA