Disisleri Bakani Fidan, Avusturyali Mevkidasi Ile Görüsecek

Avusturya Disisleri Bakani Alexander Schallenberg’in gerçeklestirmesi beklenen Türkiye ziyaretinde Disisleri Bakani Hakan Fidan ile görüsmesinde siyasi iliskilerdeki istikrar basta olmak üzere iki ülke gündemindeki ortak konular ele alinacak.

Avusturya Disisleri Bakani Schallenberg’in 13-14 Mayis tarihlerinde Türkiye’ye gerçeklestirecegi resmi ziyarette, basta siyasi iliskilerdeki istikrarin ve üst düzeyli ziyaretlerin tesvikinin yani sira, iki ülke gündemindeki ortak konular masaya yatirilacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakan Fidan’in Avusturyali mevkidasi ile yapacagi görüsmede, Avusturya Türk toplumunu ilgilendiren hususlar ve Bati Avrupa’da artan Islam düsmanligi hakkinda görüs alisverisinde bulunulacak. Ayrica, görüsmede ekonomik iliskiler, güvenlik alaninda is birligi, terörle mücadele ve yasadisi göç gibi konular da ele alinacak.

Görüsmede, Türkiye-AB iliskileri ile iki ülkenin ortak gündemindeki küresel meselelere de odaklanilmasi öngörülürken Israil-Filistin arasinda devam eden çatismalarin durmasi için atilmasi gereken adimlar gündeme getirilecek. Ayrica Bakan Fidan, Filistin devletinin taninmasi yönündeki çagrisini yinelemesi bekleniyor.

Türkiye-Avusturya iliskileri

Türkiye ve Avusturya arasinda ikili iliskilerin iyi yönde ilerlemesi ile 2024 yili itibariyle Dostluk Anlasmasi’nin 100. ve Isgücü Anlasmasi’nin 60. yildönümüne girildi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in davetlisi olarak 10 Ekim 2023 tarihinde Avusturya Sansölyesi Karl Nehammer, Sansölye düzeyinde 22 yil aradan sonra Türkiye’ye ziyaret gerçeklestirmisti.

Türkiye’de Avusturya ortakli veya sermayeli yaklasik bin firma faaliyet gösterirken Avusturya’nin 2005-2024 döneminde Türkiye’deki yatirimlari 10,9 milyar Dolar’a ulasti.

Türk gurbetçilerden Avusturya’ya yillik 1 milyar Euro ciro

Avusturya’da Türkiye’den göç etmis 350 bin kisi yasarken hem Avusturya hem de Türk vatandasi olan kisilerin sahip oldugu isletme sayisi 12 bini astigi, isletmelerin toplam yillik cirosunun 1 milyar Euro civarinda oldugu degerlendirildi.

Ayrica, Bakan Schallenberg’in Türkiye’yi ziyareti kapsaminda, Içisleri Bakani Ali Yerlikaya’yla görüsecegi ögrenildi.
Kaynak: İHA