'Yeni Dogan Bebek' Vurgunu Sebekesi Operasyonunda 14 Kisi Tutuklandi

Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügünce, Büyükçekmece Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde yürütülen sorusturma çerçevesinde, aralarinda 14 doktor, 17 hemsire ve 8 saglik çalisaninin oldugu 300 kisilik sebeke operasyonla çökertilmisti. SGK’yi yaklasik 500 milyon lira zarara ugratan sebekeye üyelerinden 14’ü sevk edildigi adliyede çikarildiklari mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Istanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde Istanbul ve Tekirdag’da Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, 2022 yilinda yapilan ihbar ve sikayetler üzerine inceleme baslatti. Savcilik, 2023 yili itibariyle baslattigi sorusturmada Istanbul ve Tekirdag’da örgütlü halde hareket ederek, rüsvet suçuna konu maddi menfaat temin ettikleri bilgisine ulasmis, es zamanli düzenlenen operasyonlarda yeni dogan bebekleri usulsüz sekilde özel hastanelere sevk ederek SGK’yi dolandiran 300 kisilik sebeke çökertilmisti.

Yapilan sorusturmada aralarinda 14 doktor, 17 hemsire, 8 saglik çalisani ve hastaneye yöneticilerinin de bulundugu 300 kisilik sebekenin yeni dogan bebekleri çesitli gerekçeler göstererek kamudan özel hastanelere sevk ettikleri, yogun bakim ünitelerinde günlerce tuttuklari ve devlete yüklü miktarda fatura çikardiklari tespit edilmisti. Aralarinda Reyap Hastanesi Çocuk Doktoru ve Medisense Saglik Hizmetleri sirketinin sahibi Dr. Firat Sari, Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’nde görevli Dr. Ilker Gönen’in de bulundugu çok sayida doktorun yüzde 20 komisyonla çalisarak haksiz kazanç elde ettikleri belirlenmis, bu yöntemle SGK’yi 500 Milyon liraya yakin zarara ugratildiginin anlasilmasinin ardindan polis ekipleri tarafindan operasyon için dügmeye basilmisti.

Ekipler haklarinda gözalti karari bulunan aralarinda doktor ve hemsirelerin de bulundugu 41 kisiden 40’ini Istanbul, Tekirdag ve Çorlu’da düzenledikleri baskinlarda yakalamis, 259 kisi ise savciliga ifadeye çagrilmisti.

Sebekenin 2 yil içerisinde yüzlerce bebegi naklettikleri Beylikdüzü Medilife, Avcilar Hospital, Medicine Esenyurt ile Reyap Esenyurt ve Reyap Çorlu gibi özel hastaneler de mercek altina alindi. Firari bir süphelinin yakalanmasina yönelik çalismalar sürerken, zanlilarin “suç islemek amaciyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandiricilik”, “kasten öldürmenin ihmali davranislarla islenmesi” ve “rüsvet” suçlarindan emniyetteki sorgulari tamamlanarak adliyeye sevk edildi.

Emniyetteki islemlerinin tamamlanmasinin ardindan Nöbetçi Sulh Ceza Hakimligine sevk edilen 34 süpheli sahistan 5 süpheli sahis alinan ifadelerinin ardindan serbest birakildi. 15 süpheli de adli kontrol tedbiri uygulanmak suretiyle serbest birakilirken, 14 süpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kaynak: İHA