(Düzeltme) Kanseri 'T' Hücreleri Yok Edecek

Türk Hematoloji Dernegi (THD) Baskani Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, ABD’de maliyeti yarim milyon dolari bulan ve kanser hücrelerini yok ettigi belirtilen CAR-T hücre tedavisi için Türkiye’de de temel bilim ve klinik düzeyde çalismalar yapildigini söyledi. Ar, “Dernek olarak biz de bu konuda hem temel bilim düzeyinde hem de klinik olarak ugrasanlari, mümkünse saglik otoritelerini bir araya getirerek bir dizi toplanti yapmaya çalisiyoruz” dedi.

Türk Hematoloji Dernegi tarafindan düzenlenen, 16. Ulusal Kemik Iligi Transplantasyonu ve Hücresel Tedaviler Kongresi 7-9 Mart 2024 tarihleri arasinda Antalya’da gerçeklestirildi.

Kemik iligi nakli ve hücresel tedaviler konusunda yapilagelen en önemli organizasyonlardan biri olan kongre, bu yil 300’ü askin eriskin ve pediatrik hematolog yaninda hematoloji alaninda çalisan temel bilimci hekim ve arastirmacilarin katilimiyla gerçeklesti. Kongrede, 14 bilimsel oturum, 4 sözlü sunum oturumu ve 4 uydu sempozyumu olmak üzere toplam 22 oturum gerçeklestirildi.

Kongrenin basin toplantisinda Türk Hematoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, hücresel tedavi uygulama örneklerinden CAR-T Hücre tedavisi hakkinda önemli bilgiler paylasti. Kanserin vücutta olusma ya da görülme nedeninin, bagisiklik sisteminin kanser hücrelerini tanimamasindan kaynakli oldugunu kaydeden Prof. Dr. Cem Ar, CAR- T hücre tedavisi hakkinda, “Bagisiklik sistemimiz içerisinde T hücreleri var. Bir genetik mühendislik yöntemiyle hastanin T hücrelerinin toplanip, o hücrelerinin yüzeyine kanseri taniyacak bir takim taniyici proteinler yerlestirilmesi ve sonra hastaya ait o T hücrelerinin kanseri taniyacak hale getirildikten sonra hastaya geri verilmesinden ibaret” dedi.

“ABD’de maliyeti 400-500 bin dolar”

Tedavinin oldukça etkili oldugunu ve altinda iyi bir mühendislik yattigina dikkati çeken Ar, bu tedavinin ABD ve Avrupa’daki bazi bölgelerde ilaç endüstrisi tarafindan gelistirilip onay aldigini ancak bu konuda bilgi ve uzun dönem etkilerindeki deneyimin az oldugunu belirtti.

Tedavinin kisiye özel hazirlandigini belirten Prof. Dr. Ar, “Maliyetli bir tedavi ve ABD’de 400-500 bin dolar tek uygulamasi, bazen ikinci bir uygulama da gerekebiliyor. Böyle maliyetlerin karsilanmasi henüz çok mümkün gözükmüyor. Teknoloji gelistikçe maliyetler düsecektir” dedi.

“Türkiye’de henüz ön safhalarda”

Türkiye’de temel bilim düzeyinde bunu sonradan klinik olarak uygulayacak bir takim arastirmalar yürütüldügünü kaydeden Ar, “Henüz ön safhalarda. Dernek olarak biz de bu konuda hem temel bilim düzeyinde hem de klinik olarak ugrasanlari, mümkünse saglik otoritelerini bir araya getirerek bir dizi toplanti yapmaya çalisiyoruz” diye konustu.

Maliyeti düsürmek için Ispanya örnegi

Ar, tedavinin maliyetini düsürme adina en iyi örnegin Ispanya olduguna isaret ederek, “Yüksek maliyetli tedaviyi üniversitede üretiyorlar ancak yogun bir üretim kapasitesi ortaya çikmiyor. Ancak orada bile oradaki hematologlardan dinledigimiz kadariyla maliyeti 80-90 bin Euro civarinda. Orada bile sosyal geri ödeme kurumu bunun tamamini karsilayamiyor. Bunun için vakiflar kurmuslar ve daha ödenebilir hale getirmek için çabalar devam ediyor” dedi.

“Bu tedavi için çok ciddi bir bilgi birikimi gerekiyor ve bu Türkiye’de var”

Türkiye’nin de kendi hücresel tedavisini üretir olmasi gerektigini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, “Bunlar ileri teknolojik ürünler ve arkasinda çok ciddi bir bilgi birikimi gerekiyor. Bu Türkiye’de var. Gerekli sartlar saglayarak bunu ürüne çevrilmesi yani kendi hücresel tedavilerimizi baska ülkelere bagli kalmadan kendimiz üretiyor olmaliyiz. Bu önemli bir sey. Eger geri kalirsak ve adim atmazsak, gelecekte bu çok pahali tedavileri satin almak zorunda kalacagiz” ifadelerine yer verdi.

“Kök hücre naklinde Türkiye, Avrupa kadar iyi”

Kök hücre nakli konusunda açiklamalarda bulunan Türk Hematoloji Dernegi Ikinci Baskani Prof. Dr. Sule Ünal Cangül, Türkiye’nin kök hücre nakli yapmada Avrupa kadar iyi oldugunu belirterek, “Kök hücre naklinde Türkiye hem sayisal hem de kalite olarak belirli bir noktaya geldi. Dünya standartlarinda devam ediyor. Su anda ülkemizde 2023 yili Saglik Bakanligi verilerine göre 147 merkez var ve bunlarin 71’i pediatrik merkez” dedi.

“Kanser hücrelerini taniyacak ve o kanser hücresini yenecek”

Türk Hematoloji Dernegi Arastirma Sekreteri Prof. Dr. Selami Koçak Toprak ise CAR-T tedavisi hakkinda bilgiler paylasti. Toprak, “T hücreleri mikroplara ve kanser hücrelerine karsi savasiyorlar. Bagisiklik sistemimiz düstügünde kanserin görülme riski artiyor. Biz tümör hücrelerinde bir takim protein yapilarin hücre üzerinde bulundugunu biliyoruz. T hücreler bunlari normal sartlarda taniyamiyorlar ancak eger hastanin T lenfositlerini toplanip kanser hücrelerini taniyacak sekilde genetiginin degistirilip tekrar hastaya verilmesi halinde, o gidip kanser hücrelerini taniyacak ve o kanser hücresini yenecek. Teorik olarak böyle” seklinde konustu.

Türk Hematoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Irfan Emre Tekgündüz de, Hematopoetik kök hücre nakli tedavilerindeki son gelismeler hakkinda bilgiler paylasti.
Kaynak: İHA