Güney Afrika'dan Uluslararasi Adalet Divani'na 'Refah' Çagrisi

Güney Afrika, Uluslararasi Adalet Divani’na (UAD) Israil’in Refah’a yönelik kara operasyonunu durdurmasi için yetkisini kullanmasi yönünde acil talepte bulundu.

Güney Afrika, Israil’in Gazze Seridi’nin Refah kentine yönelik saldirilarinin ardindan Uluslararasi Adalet Divani’na (UAD) acil talep bulundu. Güney Afrika tarafindan yapilan açiklamada, Israil’in Gazze Seridi’nde hayatta kalanlarin son siginagi olan Refah’a yönelik askeri operasyonlarini genisletme kararini durdurmak ve Gazze’deki Filistinlilerin haklarinin daha fazla ihlal edilmesini önlemek amaciyla yetkisini kullanmasi için Uluslararasi Adalet Divani’na (UAD) acil bir talepte bulundugu aktarildi.

Açiklamada, “Mahkeme Iç Tüzügü’nün 75 (1) Maddesi uyarinca, ‘Mahkeme her zaman, davanin taraflarindan herhangi biri ya da tümü tarafindan uygulanmasi ya da uyulmasi gereken geçici önlemlerin gerekip gerekmedigini re’sen incelemeye karar verebilir” denildi.

Güney Afrika hükümetinin dün mahkemeye sundugu talebinde Israil’in Refah’a yönelik esi benzeri görülmemis askeri saldirisinin daha simdiden büyük çapli ölüm ve yikima yol açtigini ve açacagi konusunda ciddi endise duydugunu belirttigi ifade edilen açiklamada, “Bu durum hem Soykirim Sözlesmesi’nin hem de mahkemenin 26 Ocak 2024 tarihli kararinin ciddi ve telafisi mümkün olmayan bir ihlali anlamina gelecektir. Güney Afrika, Gazze’de her gün yasanan ölümler isiginda bu konuya gereken aciliyetin gösterilecegine inanmaktadir” denildi.

UAD, Israil’in soykirimi önlemek için tüm tedbirleri almasina hükmetmisti

Hollanda’nin Lahey kentindeki Uluslararasi Adalet Divani, Güney Afrika’nin Israil aleyhinde açtigi soykirim davasinda, Israil’in soykirimi önlemek için tüm tedbirleri almasina hükmetmisti. Mahkeme ayrica, Israil’in Gazze’deki eylemlerinin bir kisminin soykirim hükümleri kapsamina girdigini belirtmisti.
Kaynak: İHA