Filistin Disisleri Bakani El Maliki, Alman Mevkidasi Baerbock Ile Görüstü

Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock, Filistin Disisleri Bakani Riyad el Maliki ile gerçeklestirdigi görüsmesinde, Israil’in Hamas’a karsi mesru müdafaa hakki oldugunu ancak sivil nüfusu sinir disi etme hakkinin olmadigini söyleyerek, “Mücadele terörizme karsidir, masum sivil halka karsi degil. Siginmak için Refah’a kaçan insanlar burada korunabilmeli” dedi.

Filistin Disisleri Bakani Riyad el Maliki, Almanya’ya ziyaret gerçeklestirerek baskent Berlin’de Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock ile görüstü. Disisleri Bakanligi’nda yapilan toplantida, küresel konularin yani sira ateskes yapilmasi, insani yardimlar ve Israilli rehinelerin serbest birakilmasi üzerinde duruldu. El Maliki ve Baerbock, daha sonra ortak basin toplantisi düzenledi.

Alman Disisleri Bakani Baerbock açiklamasinda, Israil’i Gazze Seridi’nin güneyindeki Refah sehrine yönelik saldirilarda daha “itidalli” davranmaya çagirdi. Bearbock, "Israil’in Hamas’a karsi mesru müdafaa hakki var ancak bu hak sivil nüfusu sinir disi etme hakkini içermiyor. Mücadele terörizme karsidir, masum sivil halka karsi degil. Siginmak için Refah’a kaçan insanlar burada korunabilmeli” dedi.

7 Ekim’de yasananlarin tekrarlanmamasi gerektiginin de altini çizen Baerbock, ayni zamanda isgal altindaki Bati Seria’da Yahudi yerlesimciler tarafindan yerlesim birimleri insa edilmesini yasa disi ve “iki devletli” çözüme büyük bir engel olarak nitelendirdi.

Israil hükümetinin Refah’a genis çapli bir kara saldirisi düzenleyecegini duyurmasindan endise duydugunu söyleyen Baerbaock, “Elbette Refah’da da Hamas’in inanilmaz bir aginin oldugu çok açik. Bunu da daha önce konusmustuk. Tipki bu korkunç savasin baslangicinda oldugu gibi, Hamas’in kasitli olarak çocuklarin ve annelerin arkasina saklandiklari ve bu terörle mücadele edilmenin gerektigi inanilmaz bir ikilemle karsi karsiyayiz. Ayni zamanda bu ikilemin bir kismi bilinçli olarak sivil halkin arkasina saklanmanin terör senaryosu olmasi ve insanlarin kasitli olarak canli kalkan olarak istismar edilmesidir” ifadelerini kullandi.

Alman Disisleri Bakani, yeni bir Filistin yönetiminin bundan sonra Gazze’de ne olacagi sorusunun yaniti olacaginin altini çizdi. Baerbock Filistinli mevkidasina hitaben “Bu nedenle Arap devletleriyle çatlaklari derinlestirmek yerine köprüler kurmaya yönelik bir diyalog baslatmis olmanizi memnuniyetle karsiliyorum. Tam da bu nedenle bu köprü kurma sürecini desteklemek için bölgeye yeniden seyahat edecegim” açiklamasini yapti.

“Gazze halkini yalniz birakmiyoruz, insani yardimlarimiz devam ediyor”

Yapilan yardimlara da deginen Baerbock, “Gazze halkini yalniz birakmiyoruz, insani yardimlarimiz devam ediyor. Kizilhaç’a takviyeler yapiyoruz. Alman Kizilhaçi DRK, Almanya’dan Misir’a yaklasik 40 ton çadir, battaniye ve su filtresi götürdü. Ancak bu yardim Gazze’ye ulasamiyor. Dolayisiyla bu, yarin Israil’deki görüsmelerimde yine önemli bir nokta olacak” dedi.

Baerbock’un yarin gerçeklestirmesi beklenen Israil ziyareti, 7 Ekim’den bu yana yaptigi besinci kez Israil’i ziyareti olacak.

Maliki ise Gazze’de yasananlarin Bati Seria’da yasanmasina izin verilmemesi gerektigini ifade etti.

Kaynak: İHA