Çin, Taliban Yönetimine Büyükelçi Atayan Ilk Ülke Oldu

Çin, Taliban’in iktidara gelmesinin ardindan Afganistan’a büyükelçi atayan ilk ülke oldu. Çinli Büyükelçi Zhao Xing, ülkesinin Afganistan’da nüfuz olusturmak istemedigini söyledi.

Çin, Taliban Yönetimine Büyükelçi Atayan Ilk Ülke Oldu
Taliban’in Agustos 2021’de iktidari ele geçirmesinin ardindan ilk kez bir ülke Afganistan’a büyükelçi atadi. Taliban Sözcüsü Bilal Karimi, Taliban geçici hükümetinin Basbakani Molla Muhammed Hasan Ahund’un baskent Kabil’deki Cumhurbaskanligi Sarayi’nda düzenlenen törende Çinli Büyükelçi Zhao Xing’in güven mektubunu kabul ettigini ifade etti.

Disisleri Bakani Vekili Emirhan Muttaki’nin de hazir bulundugu törende açiklamalarda bulunan Zhao, Afganistan’a büyükelçi olarak atanmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in selamlarini iletti. Çin’in Afganistan’in iyi bir komsusu oldugunu, ülkenin bagimsizligina ve toprak bütünlügüne saygi duydugunu ifade eden Zhao, Çin yönetiminin Afganistan’in içislerine karisma politikasinin bulunmadigini ve ülkede nüfuz olusturmak istemedigini vurguladi. Son iki yilda ekonomi ve güvenlik alanlarinin yani sira yolsuzluk, suç ve uyusturucuyla mücadelede iki ülke arasindaki isbirliginde büyük ilerleme kaydedildigini belirten Zhao, Afganistan ile Çin arasindaki isbirligini diger alanlarda da güçlendirmeye çalisacagini kaydetti.



"Yeni bir dönemin baslangici"

Taliban lideri Ahund ise ülkeye büyükelçi atanmasindan dolayi Çin hükümetine tesekkür ederek, bu atamanin diplomatik iliskilerin yüksek bir seviyeye tasinmasini ve iki ülke arasinda yeni bir dönemin baslangici olmasini umdugunu ifade etti.

Afganistan ile Çin arasindaki iliskilere önem verdigini belirten Ahund, iki ülke arasindaki iliskilerde son iki yilda yasanan gelismelere dikkat çekerek iliskilerin güçlendirilmesi yönünde daha fazla adim atilmasini umdugunu vurguladi.

Çin Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise atamanin normal bir görevlendirme oldugu, iki ülke arasindaki diyalog ve isbirligini ilerletmeyi amaçladigi kaydedildi. Bakanlik açiklamasinda, “Çin’in Afganistan’a yönelik politikasi net ve tutarlidir” ifadelerine yer verildi.

Taliban yönetimi hiçbir ülke tarafindan resmen taninmazken, yeni büyükelçi atanmasi karariyla yönetimin resmen tanindigina iliskin Çin tarafindan bir açiklama yapilmadi.

Çin’in 2019’da göreve gelen eski Kabil Büyükelçisi Wang Yu’nun görev süresi geçtigimiz ay sona ermisti.

Afganistan’da Taliban yönetimi öncesi atanan büyükelçiler görevlerine devam ederken, hiçbir ülke Taliban’in iktidari ele geçirmesinin ardindan ülkeye büyükelçi atamamisti.
Kaynak: İHA