Eski ABD Baskani Trump Hakkindaki 4 Suçlamayi Kabul Etmedi

ABD’nin eski Baskani Donald Trump, 2020’de kaybettigi baskanlik seçimlerinin sonucuna müdahale etmekle suçlandigi davanin ilk durusmasi kapsaminda çiktigi mahkemede kendisine yöneltilen 4 suçlamanin tamamini reddederek, tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildi.



Trump, 2020’de kaybettigi baskanlik seçimlerinin sonucuna müdahale etmekle suçlandigi ve 6 Ocak 2021’deki Kongre baskinina odaklanan dava kapsaminda baskent Washington DC’de çiktigi mahkemede hakkindaki 4 suçlamanin tamamini reddetti. Savcilarin tutuklama talebinde bulunmadigi Trump, davada tanik oldugu bilinen herhangi biriyle iletisim kurmasina izin verilmemesi de dahil olmak üzere bazi kisitlamalar ile tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildi. Durusma yaklasik 30 dakika sürerken, davanin bir sonraki durusmasi ise 28 Agustos’ta yapilacak. Trump’in durusmasinin ardindan New Jersey’e gitmesi bekleniyor.

Bugünkü durusmayi Yargiç Moxila Upadhyaya yönetirken, bir sonraki durusmayi Federal Bölge Yargici Tanya Chutkan yönetecek. Chutkan, Kongre baskini davalarinda saniklara, savcilar tarafindan istenen cezalarin aksine daha sert cezalar vermesiyle biliniyor. Davada, Trump’a “ABD’yi yaniltmak için komplo kurma”, “resmi bir süreci engellemek için komplo kurma”, “resmi bir süreci engellemeye tesebbüs” ve “seçmenlerin anayasal haklarini kullanmalarini engellemek için komplo kurma” suçlamalari yöneltildi.

Trump, son 4 ayda 3’üncü kez hakim karsisina çikti

Trump, son 4 ay içinde farkli davalar kapsaminda 3’üncü kez hakim karsisina çikti. Trump, 4 Nisan’da New York’ta yetiskin film oyuncusu Stormy Daniels’e 2016 Baskanlik seçimleri sirasinda "sus payi" ödedigi suçlamasiyla hakkinda açilan dava kapsaminda hakim karsisina çikmis ve durusmada kendisine yöneltilen suçlamalari dinledikten sonra 34 suçlamanin tümünü reddetmisti.

Trump daha sonra ise 13 Haziran’da Miami’de Palm Beach’teki malikanesi Mar-a-Lago’da bulunan gizli belgeler sonrasi baslatilan sorusturma kapsaminda hakim karsisina çikmis ve hakkindaki 37 suçlamanin tümünü reddetmisti.
Kaynak: İHA