Türkiye'nin Ilk Ve Tek Jeoparki, UNESCO Tarafindan Teftise Tabi Tutuldu

Manisa Büyüksehir Belediyesi öncülügünde gelismeleri süren, sehrimizin ve ülkemizin turizmi için oldukça önemli bir yere sahip olan ülkemizin ilk ve tek Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparki, 2019 yilinda yapilan son denetimin ardindan yasal sürece göre dört yil sonra UNESCO denetimine tabi tutuldu.

Türkiye'nin Ilk Ve Tek Jeoparki, UNESCO Tarafindan Teftise Tabi Tutuldu
Salihli ve Kula ilçelerinde jeosit alanlarini inceleyen ve denetimden geçiren UNESCO müfettisleri Irlandali John Galloway ve Fransiz Jean-Luc Desbois, Manisa Büyüksehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesi tarafindan agirlandi. Türkiye’nin ilk ve tek jeoparki olma özelligini tasiyan ve 2013 yilinda UNESCO tarafindan tescil belgesi alan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparki, 4 yilda bir yapilan UNESCO denetlemesi çerçevesinde 14 Temmuz Cuma günü itibariyle yeniden UNESCO denetimine tabi tutuldu. Bu çerçevede UNESCO müfettisleri Irlandali John Galloway ve Fransiz Jean-Luc Desbois, Salihli’de Müdire Hanim Konaginda yapilan toplantidan sonra, Artemis Tapinagi, Gymnasium, Sart Harabeleri, Bintepeler, Adala Atatürk Evi, Adala Kiz Köprüsü, Adala Kanyonu’nu gezdiler. Salihli Kursunlu Kaplicalari’nda agirlanan müfettisler, denetimin Salihli ayaginin son aksaminda, Salihli Kaymakami Mehmet Kamil Saglam, Salihli Belediye Baskani Zeki Kayda, Manisa Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani Azmi Açikdil, Salihli Belediye Baskan Yardimcisi Mahmut Süreyya Karaoglu, jeopark danisman hocalari Prof.Dr.Tuncer Demir, Doç. Dr. Ahmet Serdar Aytaç Salihli Belediyesi tarafindan hazirlanan, Bizim Ev Sosyal Tesisleri’nde aksam yemeginde agirlandilar. Yemekte, Salihli Belediye Baskani Zeki Kayda hediyelerini takdim etti.

UNESCO müfettisleri, 15 Temmuz Cumartesi günü itibariyle denetimler için Kula ilçesine geçti. Ilçede Manisa Büyüksehir Belediyesi tarafindan restore edilen tarihi Kula Çarsisi, Peri Bacalari, yerli otomobilimiz TOGG’a rengini veren Çakirca Bazal Sütunlari, jeopark müzesi olarak kullanilan Eski kilise, Büyüksehir Belediyesinin restore ettigi Kula Belediyesinin hali atölyesine dönüstürdügü Dr. Aris Evi’nde Sultan Gençtürk Hoca’nin yetistirdigi kadin ögrencilerinin dokuduklari halilari ilgiyle izleyen müfettisler daha sonra, Kula Belediyesi’nin yaptigi sokak sagliklastirma uygulamalariyla canli bir görünüm kazanan Kula Tarihi Evleri sokaklarindan, fantastik bir görünüme sahip Jeopark Ziyaretçi Merkezi, Kula Divlit, Sandal Divlit bölgeleri ve lav akintilarinin içinde yürüyüs yollari ve ahsap köprüler denetlendi ve gezildi. Kula’da Manisa Büyüksehir Belediyesi tarafindan restore edilen ve Kula Belediyesi tarafindan otele dönüstürülen Essanlar Konagi’nda agirlanan UNESCO heyetine, Jeopark Ziyaretçi Merkezi hakkinda ve merkez içine yapilacak olan müze hakkinda detayli bilgilendirme yapildi. 16 Temmuz Pazar aksami yapilan veda yemeginden sonra müfettislere Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün’ün ve Kula Belediye Baskani Hüseyin Tosun’un hediyeleri takdim edildi.

Kadin dernekleri de ziyaret edildi

Öte yandan denetimler esnasinda Salihli’de kadin kooperatifleri de ziyaret edildi. Ayni sekilde Kula’da da Nar Çiçegi Kadin Dernegi, Kadinlar Kooperatifi ziyaret edildi ve turizm ile ilgili yaptiklari hediyelik esyalar hakkinda bilgiler alindi. Iyi geçen bir denetim sürecinin ardindan müfettisler, ülkelerine ugurlandi.
Kaynak: İHA