TBMM Baskanligi Seçiminde Ilk Tur Tamamlandi, Hiçbir Aday Yeterli Çogunluga Ulasamadi

28. Yasama Dönemi için TBMM Baskanlik seçiminin ilk turunda hiçbir aday yeterli çogunlugu saglayamadi ve seçim için ikinci tura geçildi.

Geçici Meclis Baskani Devlet Bahçeli baskanliginda toplanan Genel Kurulda, yeni atanan kabine üyeleri ve milletvekili seçilen eski bakanlar yemin etti. Daha sonra 28. Yasama Dönemi için TBMM Baskan seçimine geçildi.

TBMM Baskanligi için AK Parti ve MHP, AK Parti Istanbul Milletvekili Numan Kurtulmus’u aday göstermisti. CHP ise Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ü aday göstermisti. IYI Parti, TBMM Baskanligina Istanbul Milletvekili Cihan Paçaci’yi aday göstermisti. Yesil Sol Parti’nin adayi ise Adana Milletvekili Tülay Hatimogullari Oruç olmustu. TIP’in adayiysa Hatay Milletvekili Can Atalay’di. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi de, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazici Özbudun’u ortak aday göstermisti. DEVA Partisi’nin adayi ise Istanbul Milletvekili Mustafa Yeneroglu olmustu.

Baskan nasil seçilecek?

TBMM Baskani seçiminde ilk iki oylamada üye tamsayisinin üçte ikisi (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayisinin salt çogunlugu (301 oy) aranacak. Üçüncü oylamada salt çogunluk saglanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapilacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye baskan seçilecek.

Ilk tur sona erdi, yeterli çogunluk saglanamadi

TBMM Baskani seçiminde 400 milletvekilinin oyunu alan adayin baskan seçilecegi seçimin birinci turunda hiçbir aday 400 milletvekilinin oyunu alamadi. Yesil Sol Parti’nin adayi Adana Milletvekili Tülay Hatimogullari Oruç 51 oy, CHP’nin adayi Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131 oy, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin ortak adayi Antalya Milletvekili Serap Yazici Özbudun 20 oy, TIP’in adayi Hatay Milletvekili Serafettin Can Atalay 3 oy, AK Parti’nin adayi Istanbul Milletvekili Numan Kurtulmus 317 oy, IYI Parti’nin adayi Istanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçaci 42 oy, DEVA Partisi’nin adayi Istanbul Milletvekili Mustafa Yeneroglu 16 oy alirken geçersiz oy sayisi 6 oldu.
Kaynak: İHA