TKI Personeli 1957 Hatira Ormani Projesi Vesilesiyle Bir Araya Geldi

Türkiye Kömür Isletmelerinin (TKI) 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle düzenledigi etkinlikte, TKI 1957 Hatira Ormani Projesi tanitildi.

TKI Personeli 1957 Hatira Ormani Projesi Vesilesiyle Bir Araya Geldi
TKI Genel Müdürlügünde 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle TKI yöneticilerinin ve personelin katilimiyla etkinlik düzenlendi.

TKI Genel Müdürü Hasan Hüseyin Erdogan, “Hayatina Mese Kat” sloganiyla TKI 1957 Hatira Ormani Projesi’ni tanitti. Konferans salonunda düzenlenen programin ardindan kurum bahçesindeki serada mese palamudu fidan dikim etkinligi düzenlendi.

Mese türkülerinin sunuldugu programda konusan TKI Genel Müdürü Hasan Hüseyin Erdogan, “Bugün daha yesil bir çevre için yeni bir projeye daha imza atmanin gururunu yasiyoruz. Bu kapsamda yillik 5 bin olmak üzere toplamda 25 bin mese fidanimizi toprakla bulusturmak için ilk adimlarimizi atiyoruz. Projemizi strateji planimiza da dahil ederek kalici hale getiriyoruz. Projemizin en özel yani, Genel Müdürlügümüz bahçesinde bulunan 40 yillik mese agaçlarinin palamutlarini seramizda fidan haline dönüstürmüs olmamiz” dedi.

Son yillarda kömür ve çevre konularinin ayni cümlede kullanilamayacak kadar zit konular gibi gösterilmeye çalisildigini belirten Erdogan, “Bölgenin topografyasini, bitki örtüsünü, yöre halki ile isbirligi yapilacak alanlari en iyi bilen sektörlerden biri madencilik sektörüdür. Bu sektörü daha verimli hale getirmek için TKI olarak çalismalarimizi daha akilci bir üretim ve çevreci bir yaklasimla sürdürülebilirlik ilkeleri dogrultusunda teknoloji, ar-ge ve inovasyon ile harmanliyoruz. Kömürün temizi olmaz diyenlere cevabimiz ‘Madenlerimiz de bize emanet, çevremiz de’ oldu. 2022 yilinda üretimi tamamlanan maden sahalarimiza geçen yil 200 hektarlik alana 500 binin üzerinde agaç diktik” diye konustu.



“Bu zamana kadar 11 milyon fidani toprakla bulusturduk”

Genel müdürlügün çevre ile alakali faaliyetlerine de deginen Erdogan, “Bu zamana kadar 11 milyon fidani toprakla bulusturduk. Yillar önce diktigimiz fidanlar büyüdü, gelisti, orman oldu. Bu gurur hepimizin. Her zaman dedigimiz gibi bu bizim gelecek nesillere olan gönül borcumuzdur. Geçtigimiz yil Çan Linyitleri Isletmeleri Müdürlügümüzde 300 hektar alanda toplam 800 bin lavanta fidesi dikimi gerçeklestirdik. 36 kisilik üretici ekibe de aricilik bal kovani ve aricilik ekipman seti verdik. Bu projeyle organik lavanta bali üretimini birinci elden desteklemis ve yerinde istihdam saglamis olduk. Yöre halkindan aldigimiz olumlu geri dönüslerden de son derece mutluyuz” açiklamasinda bulundu.

“Iç tüketimimizin yaklasik yüzde 15’ini karsilayacak Günes Enerji Santrali ve elektrikli araç sarj istasyonuna sahibiz"

Yenilenebilir enerji alaninda da kurum olarak çalismalarini sürdürdüklerini belirten Erdogan, “2022 yilinda sayin bakanimizin tesrifleriyle açilisini gerçeklestirdigimiz Günes Enerjisi Santrallerimizi genel müdürlük otoparkimiza kurduk. Iç tüketimimizin yaklasik yüzde 15’ini karsilayacak Günes Enerji Santrali ve elektrikli araç sarj istasyonuna sahibiz. Yine 2022 yilinda Ege Linyitleri Müdürlügü Isletmemizde üretimi tamamlanan maden sahalarimiza 1 mevagatlik GES kurduk. Burada yaklasik 1 milyon 805 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretimi sagladik. YEK kaynakli elektrik enerjisi üretimlerinin artmasina yönelik gayretlerimiz sürüyor” dedi.

Çevreci bir madenciligin her zaman öncelikleri oldugunu kaydeden Erdogan, “Bu inançla sizlerin de destegiyle ülkemizin gelecegine ve gelecek nesillere kalici miraslar birakacagiz insallah. Kadim zamanlardan beri bilgeligin, gücün ve uzun ömrün sembolü olan mese fidanlarini toprakla bulusturacagimiz 1957 TKI Hatira Ormani Projesi’nin diger kurumlarimiza da yeni bir bilinç olusturacagina inaniyorum. Birazdan TKI 1957 Hatira Ormani Projemiz kapsaminda toplam 200 mese fidanini hep birlikte toprakla bulusturacagiz. Destek Hizmetleri Dairesi Baskanligi, Etüt, Proje ve Arama Dairesi Baskanligi ve Kurumsal Iletisim Müdürlügünü kutluyor, simdiden bu çalismanin emektari TKI Çevre Gönüllülerini gönülden tebrik ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Programin ardindan TKI bahçesindeki serada palamut dikim etkinligi düzenlendi ve mese fidanlari etkinlige katilan personele takdim edildi.
Kaynak: İHA