Çetindag Açiklamasi Ülke Genelinde Çoban Sikintisi Yasaniyor

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, Türkiye genelinde çoban sikintisi yasandigini, hayvancilikla ugrasan vatandaslarin çoban bulamadigini söyledi.

Çetindag Açiklamasi Ülke Genelinde Çoban Sikintisi Yasaniyor
Sivas Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Haci Çetindag, yaz aylarinin gelmesiyle birlikte hayvancilikla ugrasan vatandaslarin çoban sikintisi yasadigini söyledi.

Çoban eksikliginin Tüm Türkiye’de oldugu gibi Sivas’ta da yasandigina degindi.

“Afgan mülteciler çobanlik yapiyordu”

Türkiye’ye gelen Afgan mültecilerin bir dönem çoban açiginin kapatilmasinda etkin rol üstlendigini belirten Baskan Haci Çetindag, “2023 Yilinda yasanan en büyük sikintilardan bir tanesi çoban sikintisi. Daha önceki yillarda da yasaniyordu ama bu yil daha çok çoban sikintisi yasandi. Sivas’imizda da bu sikinti yasandi. Büyükbas ve küçükbas hayvanlarda çobanlik, genelde Afgan mülteciler üzerinden yapiliyordu. Afganlara çalisma izni verildi.

Çalisma izni alanlar lokantalarda, sanayilerde çalismaya basladi.

Çobanlik yapan Afgan mültecilere oturma izni verilecekse sadece çobanlik yapacak diye oturma izni verilmesi lazim. Bunun Içisleri Bakanligi, Valilik, Il Tarim ve Orman Müdürlükleri araciligiyla koordine edilerek ortaklasa bir sey yapilmasi lazim” diye konustu.



“Çoban bulamayanlar hayvanlarini satiyor”

Sivas’in hayvancilik sehri oldugunu belirten Baskan Çetindag, su ifadelere yer verdi:

“Sivas’imiz ayni zamanda bir hayvancilik sehri. Küçükbas ve büyükbasta Türkiye’de siralama içerisinde yer alan bir ilimiz. Ama bizim besici ve üreticilerimizin en büyük sikintilarindan bir tanesi çoban sikintisi. Gerçekten çok büyük çoban sikintisi yasaniyor. Çoban bulamayanlar hayvanlarini satiyor. Biz çogaltilmasini isterken aksine azaliyor. 2023 yilinda yagislarin bol olmasi ve meralarimizin otlanmasiyla birlikte insanlarimiz hayvancilik yapmak istiyor ama dedigimiz gibi çoban bulunmuyor. Basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere Tarim ve Orman Bakanligimiz ve Içisleri Bakanligimiza çagrida bulunmak istiyoruz. Bu çoban sikintisinin bir an önce çözülmesi gerekiyor. Mültecilere çobanlik yaptirilacaksa farkli yerlerde çalistirilmasin.”

“Üreticiler Afgan çobanlardan memnundu”

Hayvan sahiplerinin Afgan mültecilerden memnun oldugunu söyleyen Çetindag, “Afgan mültecilerden hem çiftçimiz hem köylüler memnundu. Bu böyle devam ederse önümüzdeki yillarda insanlar hayvancilik yapmayi birakacaklar. Artik genç nesil köylerde kalmiyor. Bu çoban sikintisina çözüm bulunarak hayvancilikla ugrasan insanlarin rahatlatilmasi gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA