Ülkeye Giris Yasagi Konan Maduro'dan Brezilya'ya Ilk Ziyaret

Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro, 4 yillik yasaktan sonra Brezilya’ya ziyarette bulundu.

Ülkeye Giris Yasagi Konan Maduro'dan Brezilya'ya Ilk Ziyaret
Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro’nun 2019’da dönemin Brezilya Devlet Baskani Jair Bolsonaro tarafindan ülkeye girisine yasak getirilmesinden 4 yil sonra ilk kez Brezilya’yi ziyaret etti. Brezilya’nin baskenti Brasilia’da gerçeklestirilecek Latin Amerikali Liderler Zirvesi öncesinde dün Maduro’yu makaminda kabul eden Brezilya Devlet Baskani Lula da Silva, “Maduro’nun buraya gelisi, dönüsü için bir baslangiç olmasi nedeniyle önemli” ifadelerini kullandi. Maduro, ikili iliskiler için yeni bir dönemin basladigini ve Venezuela’nin Brezilyali yatirimcilara açik oldugunu belirterek iki ülke arasindaki birlikteligin her zamankinden daha güçlü olmasi gerektigini söyledi.

Bölgenin yoksullukla mücadele etmesi gerektigini ifade eden Lula ise, iliskilerin saglam kalacagini belirterek ABD’nin Venezuela’ya uyguladigi ve uygulayacagi 900 adet yaptirimi ise “abartili ve açiklanamaz” olarak nitelendirdi.

En son 2015 yilinda ziyaret etmisti

Uzun yillardir Lula da Silva ile güçlü baglara sahip olan Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro, Brezilya’yi son olarak 2015 yilinda ziyaret etmisti fakat ideolojik olarak sol çizgideki Maduro’nun ile dönemin Brezilya Devlet Baskani Bolsonoro ile bir görüsme olmamisti. Venezuela’da 2013 yilinda iktidara gelen Maduro’nun, giderek otoriterlesmesiyle yasanan siyasi ve insani kriz nedeniyle 2015’ten bu yana yaklasik 7 milyon insan ülkeden göç etmek zorunda kaldi.

Diplomatik iliskiler yeniden insa ediliyor

Venezuela ile Brezilya arasindaki iliskiler, 2019 yilinda Brezilya hükümetinin Juan Guaido’yu Venezuela’nin mesru lideri olarak tanimasinin ardindan bozulmustu. Brezilya ise 2022’de yapilan baskanlik seçimlerini Isçi Partisi lideri Luiz Inacio Lula da Silva’nin kazanmasinin ardindan Venezuela hükümeti dostluk baglarini yeniden güçlendirmek için iyi niyetlerini dile getirmis, Lula da Venezuela ile diplomatik iliskileri yeniden insa edecegini duyurmustu.
Kaynak: İHA