Maras'in Kurtulusunun Bas Kahramani Sütçü Imam'in Kabri Depremde Zarar Görmedi

Maras’in düsman isgalinin kurtulusunun bas kahramanlarindan Sütçü Imam’in kabri, asrin depreminde hasar görmedi.

Maras'in Kurtulusunun Bas Kahramani Sütçü Imam'in Kabri Depremde Zarar Görmedi
Maras’ta 31 Ekim 1919’da Uzunoluk Hamami önünde bacisinin örtüsüne kasteden düsmana ilk kursunu atarak Maras’in kurtulusunun bas kahramanlarindan olan Sütçü Imam’in Fevzi Pasa Mahallesinde bulunan kabri, depremde zarar görmedi.

Bektutiye Cami mezarligina defnedilen Sütçü Imam’in kabri, 1982 yilinda türbe haline getirildi.

Depremde caminin minaresinin yikilmasina ragmen Sütçü Imam’in mezarinin yikimdan etkilenmemesi dikkat çekti.

Sütçü Imam’in Kahramanmaras halki açisindan önemli bir yere sahip oldugu ve Maras’in düsman isgalinden kurtulmasinda büyük payi bulundugunu belirten Fevzi Pasa Mahallesi Muhtari Siddik Gemci, “Burasi eski ve 850 yillik tarihi bir mahalle olmasina ragmen pek fazla bir zayiat vermedi. Yasadigimiz büyük depremde Sütçü Imam’in kabri yikilmadi, saglam kaldi. Bu alan tamamen mezarlik, belki de burada Allah’in sevdigi kullari yatiyor olmasindan dolayi ayakta” dedi.

Sütçü Imam’in Kahramanmaras için öneminden bahsede Gemci, “Sütçü Imam’in asil meslegi sütçülüktür, adi ise Imam Ali’dir. Dini bütün bir insan ve buradaki Fransiz isgalinin ardindan Müslüman Türk kadinlarinin namusuna el uzatan isgalcileri silahi ile çekip vurmustur. Bu sekilde namusumuza sahip çikmis, Maras’in milli mücadelesinin baslatmasina neden olmustur. Milli bir kahramanimiz, Maras’in bir onurudur” diye konustu.

Yasanan depremin ardindan mezarin saglam kaldigini söyleyen Gemci, “Bu yasanan depremde Bektutiye Camisinin minaresinin yikilmasi ardindan o yikintinin Milli kahramanimizin kabrinin üzerine yikilmamasi bizi çok mutlu etti. Mezar yikilmadi, saglam kaldi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA