Karadag'da Cumhurbaskanligi Için 7 Aday Yarisacak

Balkan ülkesi Karadag’da halk 19 Mart Pazar günü sandik basina giderek 8. cumhurbaskanini seçecek.

Karadag’da halk 19 Mart pazar günü sandik basina gidecek. Devlet Seçim Komisyonu’nun (DIK) verilerine göre 542 bin 154 kayitli seçmenin oy kullanabilecegi ülkede, aralarinda mevcut Cumhurbaskani Milo Djukanovic’in de bulundugu 7 aday yarisacak. Cumhurbaskanligi için mücadele edecek adaylar arasinda mevcut Cumhurbaskani ve Karadag Sosyalistleri Demokratik Partisi Genel Baskani (DPS) Milo Djukanovic ile Demokratik Cephe (DF) liderlerinden Andrija Mandic öne çikiyor.

Sosyal medya fenomeni Cumhurbaskani Adayi

Seçimin tek kadin adayi Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) milletvekili Draginja Vuksanovic Stankovic olurken, adaylar arasinda eski Meclis Baskani ve Demokratik Karadag Genel Baskani Aleksa Becic, Avrupa Hareketi lideri Jakov Milatovic, Birlesik Karadag Genel Baskani Goran Danilovic ve sosyal medya fenomeni olan bagimsiz aday Jovan Jodzir Radulovic de yer aliyor.

Ikinci tur 2 Nisan’da

Karadag’da yaklasik 30 yildir iktidarda olan DPS’nin adayi Djukanovic ile Mandic, seçim anketlerinde rakiplerini geride birakirken, ülkedeki Bosnak ve Arnavutlar da Djukanovic’i destekleyeceklerini bildirdi. Çok partili sisteme 1990 yilinda geçen Karadag’da 3. ve 7. cumhurbaskanligi seçiminin galibi olan Djukanovic, geçtigimiz günlerde, 8. cumhurbaskanligi seçimini de kazanacagindan emin oldugunu açiklamisti.

Pazar günü yapilacak seçimde adaylardan hiçbirinin yüzde 50’nin üzerinde oy alamazsa, en fazla oyu alan 2 aday, 2 Nisan’da yapilacak ikinci tura kalacak.

Son cumhurbaskanligi seçiminin 2018’de yapildigi Karadag’da cumhurbaskani 5 yilda bir seçiliyor.
Kaynak: İHA