(Özel) Nesli Tükenmekte Olan Köpek Baligi Teknede Dogum Yapti

Çanakkale Bogazi Nara Burnu açiklarinda olta ile sinarit ve mercan avina çikan sportif balikçi Serhat Sahbaz ve arkadaslarinin oltasina nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsi oldugu için kirmizi listede yer alan ‘Keler’ cinsi köpek baligi takildi. Tekneye alinan köpek baliginin dogum yaptigi anlar cep telefonu kameralariyla saniye saniye görüntülendi.

(Özel) Nesli Tükenmekte Olan Köpek Baligi Teknede Dogum Yapti


Çanakkale’de yaklasik 10 yildir sportif balikçilik yapan Serhat Sahbaz ve arkadaslari bir hafta önce 9 metrelik ‘Eyla’ isimli tekneyle sinarit ve mercan avlamak için Çanakkale Bogazi’na açildi. Nara Burnu açiklarinda balikçilarin oltasina yaklasik 1.5 metre boyunca, 40 kilogram agirliginda nesli tükenme tehlikesinde olan ‘Keler’ cinsi köpek baligi takildi. Baligi tekneye alan balikçilar gördüklerine sasirdilar. ‘Keler’ cinsi köpek baligini tekrar dogal ortami olan denize salmak istedikleri esnada köpek baliginin dogum yaptigini fark ettiler. Tekne içinde 7 tane yavru doguran köpek baliginin o anlarini balikçilar cep telefonu kameralariyla görüntüledi. Sportif balikçilar yavru baliklari ve dogan köpek baligi denize biraktilar.

O anlari anlatan sportif balikçi Serhat Sahbaz, ilk kez böyle bir sey ile karsilastiklarini belirterek, “10 yildir sportif balikçilik yapiyorum. Kendi denizlerimizin hepsinde avcilik yapmisligim var. Yaklasik bir hafta önce 4 arkadasimla birlikte sinarit, mercan yakalamak için denize açilmistik. Nara Burnu açiklarinda yaklasik bir 30 metre derinliklerde sahte yem ile olta avciligi yapiyorduk. Benimle birlikte bir arkadasimin yemi sudaydi, bir balik yakaladik. Büyük bir balik oldugunu hissettik. Arkadasimla birlikte bizim ikimizin ortalasina takilmisti. Ikimizde oltamizi çekmeye basladik. Balik suyun yüzeyine yaklastikça ’Keler’ cinsi balik oldugunu gördük. Yemi çikarmak için baligi tekneye almak zorunda kaldik. Yem büyükte ve bu yemle baligin yasamasi zordu. Tekneye aldigimizda balik dogum yapmaya basladi.

Bizde çok sasirdik. Ben defalarca suya anaç baliklari geri saldim. Ama böyle bir durumla bende ilk defa karsilastim. Yemimizi çikarttik. Balik dogumunu yapti. 7 yavru dogurdu. Yavrulari tek tek denize saldik. Dogum yapan baligi da tekrar denize saldik. Muhtemes bir duyguydu. Arastirma yaptigimda kirmizi listede olan bu baligin nesli tükenen baliklar arasinda oldugunu ögrendim. Çok mutluyuz. Ekip arkadaslarima da duyarli davranislari için de tesekkür ederim. Bu arada bu balik canli dogum yaptiktan sonra bireysel olarak tekrar hayatini sürdürebiliyor. Yavrularin annesiyle gitmesine gerek yok. Zaten bunlar büyük baliklar, o yüzden bir problem olacagini düsünmüyorum. Insallah suanda o baliklar suda yüzüyorlardir" dedi.

Kaynak: İHA