Akyaka'da Ürküten Deniz Suyu Çekilmesi 50 Metreye Ulasti

Mugla’nin sakin kent unvanli Akyaka Mahallesi’nde deniz suyunun bir haftadir iç kesimlere çekilisi devam ediyor. Bir hafta önce 15 metre olan deniz suyu çekilmesi 50 metreye ulasti.

Akyaka'da Ürküten Deniz Suyu Çekilmesi 50 Metreye Ulasti


Hafta sonu tatili için Akyaka’ya gelen vatandaslar sahil kenarindaki isletmelerde günesin tadini çikarirken, çocuklar da zamanlarini yaklasik 50 metreye ulasan deniz suyu çekilmesi sonrasi olusan su adaciklarinda oyun oynayarak geçiriyor.

Bir hafta önce 15 metre olan denis suyu çekilmesi bir haftadir gel-git olaylari ile devam ediyor. Ocak-Nisan aylari ve Eylül-Kasim aylarinda mevsimsel degisiklik nedeniyle yasanan deniz suyu çekilmesinde çekilen deniz suyu ayni gün tekrar eski haline geliyordu. Akyaka’da bir hafta önce 15 metreye ulasan deniz suyu çekilmesi, zaman zaman su seviyesi eski haline alirken, bugün deniz suyu çekilmesinin 50 metreye ulastigi ve halen çekilmenin devam ettigi görüldü.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Su Kaynaklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Cografi Bilgi Sistemleri Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Denizlerimizdeki seviye degisimleri, gel-git hareketleri, rüzgar basinç degisiklikleri deprem sonrasi olusan tusunami etkilere bagli olarak degismektedir. Ancak genel itibari ile gel-git hareketleridir. Haftalik, aylik ve yillik degisebilmektedir. Gezegenlerin, ayin ve dünyanin konumuna bagli olarak bu etkiler kimi zaman daha fazla, kimi zaman daha az olabilmektedir. Tusunami gibi etkiler depremden hemen sonra veya saatler içerisinde uzak kiyalarda etkisini göstermektedir. Bu nedenle su an için depremden kaynakli oldugunu söylememiz dogru olmaz. Diger taraftan gezegenler ayni denizleri çektigi gibi kitalari da etkilemektedir. Özellikle dolunay dönemlerinde gezegenlerin etkilerinin bütünlesik olarak daha az oldugu dönemlerdir. Ancak literatürde büyük çapli depremler gel-git hareketlerinden ya da gezegenler arasi etkilerine yönelik ciddi etkileri oldugunu söyleyebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA