Saglik Bilimleri Üniversitesinde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme' Etkinligi Düzenlendi

Ankara Saglik Bilimleri Üniversitesi’nde kansere farkindalik çalismalari çerçevesinde “Meme Kanseri Bilinçlendirme” etkinligi düzenlendi.

Saglik Bilimleri Üniversitesinde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme' Etkinligi Düzenlendi
“1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkindalik Ayi” çerçevesinde Ankara Saglik Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cevdet Erdöl Konferans Salonunda “Meme Kanseri Bilinçlendirme” etkinligi düzenledi.

Etkinlikte meme kanserine dair erken tani ve tedavi yöntemlerinden de bahsedildi.

“Türkiye’de Avrupa ve Amerika’ya göre daha genç yasta ortaya çikiyor”

Kadinlarda erkenden meme kanseri tanisi koyabilmenin önemini vurgulayan Saglik Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, burada yaptigi konusmada, “Dünyada da ülkemizde de her 8 kadindan 1’inde karsimiza çikiyor. Türkiye’de Avrupa ve Amerika’ya göre daha genç yasta ortaya çikiyor. Onun için bizim daha dikkatli ve daha detayli irdelememiz gerekiyor. 8 kadindan 1’inde gördügümüz kanser lenfatik yayiliyor. Erken tani için 3 temel faktör var. Kendi kendini muayene, doktor muayenesi bir de görüntüleme yöntemi özellikle mamografi” ifadelerini kullandi.

“En önemli risk faktörü kadin cinsiyeti”

Meme kanserinde risk faktörlerini de bilmek gerektigini dile getiren Gülçelik, “En önemli risk faktörü kadin cinsiyeti. Erkeklerde de görülüyor ama kadinlarda yüzde 130 kat daha fazla karsimiza çiktigini biliyoruz. Erkeklerde de yüz 1’in altinda karsimiza çikan bir kanser. Genellikle meme kanserinin sadece yüzde 2’si 30 yasin altinda görülüyor, yüzde 70’ten fazlasi 50 yas üzerinde görülüyor, yüzde 20 ile 30 arasinda da 40 ve 50 yas arasi çikiyor” diye konustu.

“40 yasindan itibaren düzenli görüntüleme yapmamiz gerekiyor”

Meme Kanserini arttiran etmenlere de deginen Gülçelik, “Erken adet görmek, geç adetten kesilmek, dogum yapmamak, 30 yasindan sonra ilk dogumu yapmak, obezite, emzirmeme, radyasyon, aile hikayesi, yagli beslenme bizim için oldukça önemli risk faktörleri. Meme kanseri riskini azaltmak için, kilo almayacagiz, saglikli beslenecegiz, düzenli egzersizler yapacagiz. Bu tablo bizim ülkemiz için oldukça önemli. Bütün dünyada meme kanseri görülme yasi 61 iken ülkemizde ortalama görülme yasi 51. 20 yasindan sonra kendi kendimize muayeneye baslayacagiz, risk grubumuza göre doktor muayenesine baslayacagiz, 40 yasindan itibaren de düzenli görüntüleme yöntemlerini yapmamiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Etkinlige, Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Kemalettin Aydin, Gülhane Tip fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik katilim sagladi. Etkinligin ardindan Aydin ve Gülçelik ögrencilerle fotograf çekindi.
Kaynak: İHA