Dolandiriciligin Yeni Yüzü 'Komsu Esnaf' Yalani

Eskisehir’de esnaflara giderek ’komsu esnaftan’ geldigini söyleyerek para bozdurma bahanesiyle dolandiricilik olaylarina karistigi iddia edilen süpheli bir kisinin bu yöntemle çok sayida olaya karistigi ögrenilirken, bayiden hirsizlik yaptigi görüntüler ise güvenlik kameralarina yansidi.

Dolandiriciligin Yeni Yüzü 'Komsu Esnaf' Yalani
Yilmaz Büyükersen Bulvari ve Atatürk Caddesi üzerinde çok sayida esnaf ayni kisi tarafindan dolandirildi. Takim elbisesiyle marketlere giren bir süpheli yakinlardaki esnaftan geldigini belirterek, geçici geri getirmek üzere para isteyerek, ’dolandiricilik’ suçunu gerçeklestiriyor. Girdigi isletmelere ’karsi dükkanda esnafim, dükkanda kimse yok. Bozuk para ver, geri getirecegim’ diyerek isletmelerden aldigi para sonrasi kayiplara karisan süpheli sahis çevrede bulunan genellikle yogun esnafi seçiyor. Genel olarak marketlerin yakinindaki döner restoranlarindan geldigini, 100 veya 200 liralik madeni paraya ihtiyaçlari oldugunu belirten dolandirici, parayi az sonra getirecegini söyleyerek çalisanlari kandirmaya çalisiyor. Cadde üzerindeki esnafa girip farkli bahanelerle toplu sekilde madeni para, cep telefonu veya farkli malzemeleri isteyen süpheli, birçok kisiye magduriyet yasatti.

Kimligi belirlenemeyen sahsin marketlerden bozuk para isteyerek dolandiricilik yaptigi ve bir bayiden de hirsizlik yaptigi anlar güvenlik kameralarina yansidi.

“Lacivert takim elbiseli, kravatli bir sekilde dolasarak baskalarinin isimlerini kullaniyor”

Atatürk Caddesi’nde döner restorani isleten Kazim Dogru, dükkânlarinin karsisinda bulunan bir markete gelen dolandiricinin 100 lira alip gittigini belirtti.

Kendi döner restoranlarinin adini kullanarak marketten bozuk para istendigini söyleyen Dogru, “Saat 10.30-11.00 civarinda yan taraftaki markette çalisan bir arkadas ‘Bozuk para almistiniz. Karsiligini verir misiniz?’ diyerek geldi. Bozuk para almadigimizi söyledigimde ‘Sizin adinizi kullaniyor.’ dedi.

Öyle bir sey olsa ya kendim ya da çalisanlar gelir diye söyledim. Birisinin bizim adimizi kullanarak bozuk para aldigini tekrarladi gelen market çalisani. Öbür markete gittiginde durumu anlattim. Bizim adimizi kullanma ihtimallerine karsi uyardim. Marketteki çalisanlar sabah geldigini ve 100 lira bozuk para getirdigini söyledi.

Bir daha gelirse haber vermesini söyledim. Sabah markette bütünlettigi 100 lira ile diger markete gidiyor ve bizim adimizi kullaniyor. Dükkânda tekim yanima para almadim hemen alip gelecegim diyor. Baglar bölgesindeki olaylarin güvenlik kamerasi görüntülerine baktim. Ayni maske ayni takim elbise var. Lacivert takim elbiseli, kravatli bir sekilde dolasarak baskalarinin isimlerini kullanarak esnafa zarar veriyor” dedi.



“Telefonu götürüp karsi dükkândaki personeline gösterecegini söyledi”

Yilmaz Büyükersen Bulvari’nda bir telefoncuda çalisan Bahar Çekim, sahsin ilk önce kendi dükkânlarina geldigini ve karsidaki döner restoraninin sahibi oldugunu, personeline cep telefonu alacagini söyledigini belirtti.

Süphelinin gösterme bahanesiyle cep telefonuyla gitmek istedigini fakat kendisinin izin vermedigini belirten Çekim, “Sabah dükkâni açtim ve temizligi yapmistim. Müsteri gibi gelerek telefon alacagini söyledi.

Sifir telefon istedi. Karsidaki dükkândan geldigini ve oranin sahibi oldugunu söyledi.

Telefonlari gösterdim. Fiyatini sordu. Daha sonra bozuk para sordu. Telefonu götürüp karsi dükkândaki personeline gösterecegini söyledi.

Ben de izin vermedim. Israr etti, esnaf oldugu ve patronumu tanidigini söyledi.

Ben vermeyince telefonu çikti gitti” ifadelerini kullandi.

“Bize gelip sarjli vidalama aleti istemis”

Yilmaz Büyükersen Bulvari’nda ikinci el esya satisi yapan Mustafa Çetintas, ayni sahsin kendi dükkanlarina gelerek sarjli vidalama aleti istedigini söyledi.

Süphelinin burada da karsidaki komsudan geldigini belirttigini iddia eden Çetintas, su ifadeleri kullandi:

“Markette çalisan arkadastan duydum. Karsi esnaftan gelip bozuk para istemis. Marketteki arkadasta esnaf olarak yardimci olmak istemis. Ben bütün halini getirecegim diyerek bozuk parayi alip gidiyor. Daha sonra da bize gelip sarjli vidalama aleti istemis. Beraber çalistigimiz abiden istemis. Abimiz ben seni tanimiyorum diyerek vermemis. Buralarda böyle bir dolandiricilik olayi olmaya basladi.

Esnaf olarak hepimiz birbirimizle konustuk. Artik daha dikkatliyiz. Bu sekilde dolandiricilikla daha önce karsilasmamistik. Birisi geldiginde dikkat etsin tüm esnaf arkadaslar.”
Kaynak: İHA