Dünyanin Ilk Engelli Astronotu Avrupa Uzay Ajansi'na Seçildi

Avrupa Uzay Ajansi (ESA), yeni astronotlar yetistirmek için açtigi 2022 Astronot Egitim Sinifi’na dünyanin ilk engelli astronotunu seçerek, "para-astronot" adini verdi.

Dünyanin Ilk Engelli Astronotu Avrupa Uzay Ajansi'na Seçildi
Avrupa Uzay Ajansi (ESA), Fransa’nin baskenti Paris’te düzenledigi basin toplantisi ile 13 yil oradan sonra yeni astronotlar yetistirmek için açtigi 2022 Astronot Egitim Sinifi’ni dünyaya tanitti. ESA’nin 17 kisiden olusan yeni sinifi ilke imza atti. Ingiliz paralimpik kosucu John McFall, dünyanin ilk engelli astronotu olarak ESA’da yer aldi.

ESA’nin "para-astronot" adini verdigini McFall, ESA’nin engelli kisilerin gelecekteki görevlerde yer almasi için gereken kosullari degerlendirmesine izin vermek için tasarlanmis bir çalismada yer alacak. McFall, uzaya giden ilk engelli kisi olup olamayacagini görmek için tasarimcilar ve mühendislerle birlikte çalismak üzere uzay egitim birliklerine katilacak.

ESA’ya basvuran yaklasik 257’si engelli 22 bin 500’den fazla aday arasinda yer alan McFall yaptigi açiklamada, baskalarina ilham vermeyi, bilimin ve potansiyel olarak uzayin herkes için oldugunu göstermeyi umdugunu belirtti.

McFall, 19 yasindayken bir motosiklet kazasinda bacagini kaybetmesinin ardindan paralimpik kosucu olarak çesitli turnuvalara katildi.

McFall, 2008’de Pekin Paralimpik Oyunlarinda 100 metrede bronz madalya kazandi.
Kaynak: İHA