(ÖZEL) Galerici Esnafi Banka Kredilerinde Yeni Düzenleme Bekliyor

Eskisehir Oto Galericileri Yardimlasma Dernegi Baskani Haluk Olcay, banka kredilerinin yüksek olmasinin ikinci el otomobilde durgunluga sebep oldugunu belirterek, "Merkez Bankasinin faiz indirimini diger bankalarin da uygulamasi ve vadelerin uzatilmasi gerekiyor” dedi.

(ÖZEL) Galerici Esnafi Banka Kredilerinde Yeni Düzenleme Bekliyor
Ikinci el otomobil piyasasi neredeyse durma noktasina geldi. Galericiler sitesinde esnaf adeta sinek avlarken, vatandas araçlara yaklasmakta güçlük çekiyor. Birçok kisinin araç satin alirken kullandigi banka kredileri de su günlerde vatandasa fayda saglamiyor. Yüksek faiz oranlarinin yani sira düsük vade sayisi vatandasin durumunu olabildigince zorlarken, kasko bedelinin yüzde 30 kadarina kredi verilmesi sartlari iyice olumsuz kiliyor.

Vatandasin krediler konusunda yasadigi sikintinin ikinci el araç piyasasini durdurdugunu belirten Eskisehir Oto Galericileri Yardimlasma Dernegi Baskani Haluk Olcay, “Merkez bankasinin faiz indirimini diger bankalarin da uygulamasi ve vadelerin uzatilmasi gerekiyor” dedi.



“Banka kredilerinin yüksek olmasi ikinci el otomobilde durgunluga neden oldu”

Yasanan piyasa durgunlugunun temelinde kredilerdeki yüksek faiz ve kisa vade oldugunu belirten Eskisehir Oto Galericileri Yardimlasma Dernegi Baskani Haluk Olcay, “Su anda ciddi bir durgunluk yasiyoruz. Banka kredilerinin yüksek olmasi ikinci el otomobilde durgunluga neden oldu. Merkez Bankasi faiz oranlarini düsürdüm dese de bankalar müsterilerine yansitmiyor. Suan tahminime göre yillik yüzde 25 gibi bir otomobil kredisi söz konusu ve vadeler kisaltilarak 12 ay ile sinirlandirilmis durumda. Sifir otomobil için vatandaslar aracin bedeline göre maksimum 250 bin lira kredi kullanabiliyor. Ikinci elde bu daha da asagida seyrediyor. Merkez Bankasinin faiz indirimini diger bankalarin da uygulamasi ve vadelerin uzatilmasi gerekiyor. 12 aya kadar sinirlandirilan kredilerde vade sayisi 36 aya kadar çikarsa ikinci el araç piyasasi da hizlanacaktir” dedi.



“Kasko bedeline göre limit koyulmasi piyasayi iyice kilitledi”

Kredi miktarinin kasko tutarina göre belirlenmesinin modelli araçlarin ticaretini iyice bitirdigini belirten Güngören ise su ifadeleri kullandi:

“Piyasada modelli araçlarin ticareti genel olarak durgun. Bunun en büyük sebebi de krediler. Bankalar müsterilerimize kredi vermekte pek gönüllü degil sanki. Kasko bedellerine göre araçlarin kredi bedelleri var. Su anda modelli bir araci alacak insanlarin kasko bedelinin yüzde 70’inin cebinde olmasi gerekiyor. Araba piyasasi rakamsal olarak çok siskin durumda. Bunlarin hepsinin üst üste gelmesi, bankalarin kredileri yüksek faizle vermesi ve kasko bedeline göre limit koymasi piyasayi iyice kilitledi. Bankalarla devlet bir arada faiz oranlarini düsürerek, çikan kredi limitini kaldirmasi yeterli olur. Vade uzatilabilir, faiz düsürülebilir böylelikle ticaret açilir. Sadece araç piyasasi degil, emlak piyasasindaki arkadaslarla da görüstügümüzde onlar da ayni seyleri söylüyor. 1 milyon liralik evde de 300 bin lira kredi veriyor 3 milyon liralik evde de 300 bin lira kredi veriyor.”
Kaynak: İHA