Hamidiye Hicaz Demiryolu'nun Muhtesem Yapilari Bu Sergide
Osmanli Imparatorlugu’nun biraktigi en görkemli eserlerden birisi olan ve büyük bölümü Suudi Arabistan sinirlari içinde, diger bölümleri ise Ürdün, Suriye ve Türkiye sinirlari içerisine dagilmis OLAN Hamidiye Hicaz Demiryolu Tren Istasyon binalari Vedat Önal’in objektifinden tarih meraklilarina yansitilacak.

Türkiye Yazarlar Birligi Kayseri Subesi’nin katkilariyla gerçeklesen Hamidiye Hicaz Demiryolu Fotograf Sergisi ile ilgili bilgiler veren Egitimci-Yazar Vedat Önal, “Mayis ayinda ilkini gerçeklestirmis oldugumuz ‘Hicaz’da Osmanli Izleri’ fotograf sergisinin devami niteligindeki bu sergi, Cennet Mekan II. Abdulhamit Han’in 114 yil önce büyük bir özveri ile insa ettirdigi ‘Hamidiye Hicaz Demiryolu’ tren istasyon binalarinin fotograflarindan olusuyor. Önceki sergide Suudi Arabistan’in 15 farkli sehrine yayilmis olan Osmanli yadigari eserlerin fotograflarini tarih severlerin begenisine sunmustum. Bu sergide ise, 114 yil önce 1 Eylül 1908’de Medine Merkez Istasyonunun açilisi ile yapimi tamamlanan Hamidiye Hicaz Demiryolu’nun muhtesem tren istasyon binalarina yer verdim. Ayrica Ürdün sinirlari içinde bulunan bazi istasyonlar ve tarihi mekanlar ile birlikte Kudüs’ten Mescid-i Aksa’dan çesitli fotograflara da yer veriliyor. Osmanli’nin ve ayni zamanda Islam aleminin belki de son ortak çalismasi ile gerçeklesen bu muhtesem projenin hala canli ve ayakta olan yadigarlarinin Türk kamuoyu tarafindan daha yakindan taninmasi en büyük hedefimdir. Hamidiye Hicaz Demiryolu’nun tarihi degeri ve öneminin yeterince anlasilmadigini düsünüyorum. Bu mütevazi çabanin bu ugurda yapilacak diger çalismalara katki saglamasini yürekten diliyorum” seklinde konustu.
Hamidiye Hicaz Demiryolu’nun sadece kullanildigi dönem itibariyle etkisi hissedilen bir proje olmadigini ifade eden Önal, “Cumhuriyetin ilk yillarindan itibaren Devlet Demiryollarinda yetisen mühendis ve ustalarin ilk yetistigi usta ocaginin Hamidiye Hicaz Demiryolu oldugunu rahatlikla söyleyebiliriz. Iste tarihimizde bu denli önemli bir yere sahip olan bir projenin daha yakindan taninmasi için bundan sonra da elimden gelen gayreti göstermek istiyorum. Bu sergi bu amaç dogrultusunda küçük bir katki olursa ne mutlu bana. Bir Kayserili olarak Hicaz Bölgesinde çok önemli eserler birakan hemsehrimiz Mimar Sinan’in eserlerinden ilham alinarak yapilan ve muhtesem tas isçiligi ile on yillara meydan okuyan istasyon binalarinin daha yakindan taninmasi tarihimize sahip çikma açisindan önemlidir diye düsünüyorum” dedi.
Kayseri Hunat Kültür Merkezinde 8 Ekim Cumartesi günü saat 13:30’da açilacak olan sergi, üç gün boyunca açik kalacak.
