Bakan Kirisci Açiklamasi 'Çig Süt Fiyati Litre Basina 8 Lira 50 Kurus Olarak Belirlendi'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Ulusal Süt Konseyi, destekleme primi hariç çig sütün litre fiyatini 8 lira 50 kurus olarak belirlemistir. Bakanligimizca ekim-aralik dönemi için 20 kurus ödenmesi planlanan çig süt destek primi de 2,5 kati artirilarak 50 kurusa yükseltilmistir. Böylece üreticimizin eline litre basina net olarak en az 9 lira geçecektir” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ile Gida ve Tarim Örgütü (FAO) is birliginde yürütülen "Tarim-Gida Deger Zinciri Baglaminda Küçük Ölçekli Çiftçilerin Risk Yönetimine Yönelik Seçeneklerinin Gelistirilmesi" çalismasi, TOBB Ikiz Kuleler’de gerçeklestirilen programla tanitildi. Programda bir konusma yapan Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Rusya-Ukrayna Savasi’nin neden oldugu gida krizine deginerek, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan önderliginde taraf tutmayan bir durus sergilediklerini belirtti.



“Hububat 7 milyon tona yaklasti”

Tahil koridoru ile ilgili de konusan Kirisci, “Ilk isimiz de tahil koridorunun devreye girmesi oldu. Bu koridor sayesinde bugün itibariyla artik 7 milyon tona yaklasmis bir hububatin bu koridordan geçisi saglanmis ve 310 civarinda gemi artik buradan geçmis oldu. Tabii ki bu miktar olarak dünyanin tükettikleri ile mukayese edildiginde çok önemli bir miktar olarak görülmeyebilir. Fakat bazi adimlar vardir ki bu adimlarin özellikle psikolojik etkisi fiziki etkisinden çok daha fazladir” diye konustu.

2005 yilinda yasa olarak çikan ve 2006 yili 1 Haziran’indan itibaren yürürlüge giren tarim sigortaciligi ile geride kalan 16 yilda yapilanlari degerlendiren Bakan Kirisci, “20 milyon poliçe kesildi. Bu 20 milyon poliçeye kamu olarak bizim destegimiz 12,8 milyar lira oldu. Bizim orada TARSIM’e basvurup kendi hasarini tazmin edenlerin miktari da rakam olarak 13 milyar üzerinde oldu” ifadelerini kullandi.

Bakan Kirisci, Tarim ve Orman Bakanligi olarak her alanda bitkisel ve hayvansal üretim alaninda çiftçiyi, üreticiyi desteklediklerini söyledi.



“Süt fiyati destekleme primi hariç 8 lira 50 kurus olarak belirlendi”

Uzun süredir üzerinde durulan çig süt fiyatiyla ilgili konusan Bakan Kirisci, sunlari aktardi:

“Buradan tüm süt üreticilerimize ve bu sütü degerlendiren sanayicilerimize ve aradaki bütün organizasyonlara bu duyurulari yapmis olalim. Bugün toplanan Ulusal Süt Konseyi 14 Ekim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yag ve 3,2 protein içerigine sahip çig inek sütünün tavsiye fiyatini çig süt destekleme primi hariç üreticinin elinden çiktigi fiyati 8 lira 50 kurus olarak belirlemistir. Bakanligimizca ekim-aralik dönemi için 20 kurus ödenmesi planlanan çig süt destek primi de 2,5 kati artirilarak 50 kurusa yükseltilmistir. Böylece üreticimizin eline litre basina net olarak en az 9 lira geçecektir.”

Toplantiya Kirisci’nin yani sira TOBB Baskani Mustafa Rifat Hisarciklioglu ile FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu katildi.

Kaynak: İHA