Türk Dizilerinin Gözde Mekani Lonca'nin Çehresi Degisiyor

Eski Istanbul mahallelerinin en güzel örneklerinden olan ve yaklasik 500 yillik bir geçmise sahip Lonca’yi kentsel tasarim projesi ile eski günlerine kavusuyor. Çukur, Üç Kurus gibi son dönemde popüler olan dizilerin çekildigi mahallede, 400 binanin 130’unda bakim onarim çalismalari tamamlandi.

Türk Dizilerinin Gözde Mekani Lonca'nin Çehresi Degisiyor


Lonca Mahallesi çesitli sebeplerle yipranan tarihi dokusunun onarilmasi, korunmasi ve eski günlerdeki gibi Istanbul’un çekim merkezlerinden biri haline gelmesi amaciyla 400 binadaki dis cephe yenileme çalismalari devam ediyor. Fatih Belediyesi “Lonca Cephe Sagliklastirma Projesi” kapsaminda 130 binanin basit bakim onarim çalismalarini tamamlarken, 18 tane sokak, 70 tane tescilli eseri de düzenleyecek. Son dönemde çekilen Türk dizilerin de gözde mekani olan mahalledeki çalismalarin yazin tamamlanmasi planlaniyor.

“Renk uzmanlarimiz bu projeyi hazirliyorlar”

Proje hakkinda bilgi veren Fatih Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Sümeyye Koç: “Fatih Ayvansaray Semti Lonca Mahallesi’nde Eylül 2021 tarihinden itibaren baslattigimiz bir çalisma bu. Su an 400 bina cephesinin basit bakim onarimini kapsayan bu çalismada 130 binayi tamamladik. Bu kapsamda 18 tane sokak, 70 tane tescilli eser ve diger binalar basit bakim onarim ile düzenlenecek. Düzenleme çerçevesinde cephelerin yüzeylerindeki bütün eklentileri kaldiriyoruz. Klima ünitelerini düzenliyoruz. Çanak antenleri, çatilari, kablo kanallarini tekrar düzenliyoruz. Binalarin cephelerindeki sivalari toparlayip yeniden renklendiriyoruz. Bu renklendirme çalismasi da belli bir proje kapsaminda gerçeklesiyor. Renk uzmanlarimiz bu projeyi hazirliyorlar. Daha sonra alandaki ekiplerimizle bu cephelerde uygulamalar baslatiliyor. Lonca’daki bu uygulama çalismalari yaz aylarina dogru tamamlanmis olacak. Daha renkli bir semt gezenlerin begenisine çikacak” diye konustu.



“Müslüman-roman vatandaslarin yerlestirildigi bir bölge”

Bu mahallenin yerli yabanci birçok turisti agirladigini belirten Koç: “Lonca semti gerçekten çok eski bir yerlesim yeri. Istanbul’un fethinden itibaren Müslüman-roman vatandaslarin yerlestirildigi bir bölge yaklasik 500 yillik bir tarihi var. Zaman içerisinde buradaki yapilarin köhnelesmesi, buraya farkli gruplarin gelip gitmesiyle burada karisik ve çok renkli bir yasam tarzi var. Yerli yabanci bir çok turistin, gezginin, fotografçinin gezdigi bir bölge burasi. Bizim bu bölgeyi seçmemizdeki nedenlerden biri hem bu bölgedeki sosyal yasantiya dokunmak, insanlarin hayatina kolaylik saglamak, evlerini düzenleyerek kis sartlarina daha hazir hale getirmek, hem de tarihi yarimada çok turistik bir bölge, çok fazla ziyaretçinin gelip gezdigi bir bölge bu anlamda bu bölgeyi biraz daha canlandirmak ve kalkindirmak için yaptigimiz bir çalisma” ifadelerini kullandi.

“Bütün kirik ve dökükleri yapiliyor”

Evlerinin bakim onariminin yapildigini söyleyen Nihal Gülcü: “Evlerimiz çok yipranmisti zaten 200 senelik evler, hepsi koruma altinda. Boya ile birlikte tadilat oluyor. Bütün kirik ve dökükleri yapiliyor. Bir 50 sene daha gider bu sekilde. Biz roman milletiyiz semtimizin disina çikinca ikinci insan muamelesi görüyoruz. Ama belediyemizde böyle bir seyle karsilasmiyoruz” seklinde konustu.



“Sokagimiz daha güzel olacak”

Herkesin evlerini boyamasini tavsiye eden Gönül Gülcü: “Evimiz güzeldi simdi daha da güzel olacak. Ayrica sokagimiz daha da güzel olacak ve derli toplu olacak. Herkes boyatsin, sokagimiz güzel olsun” dedi.

Kaynak: İHA