Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Bartin'da Selzedelere Seslendi Açiklamasi

'Ödedigimiz tazminat ve yapacagimiz yatirim bizim hesaplamalarimizla 3,5 milyari asti. Cumhurbaskanimizin bir talimati oldu. Kayiplarimizi geri getiremeyiz ancak vatandasimizin yasamis oldugu eski halinden daha iyisini vatandasimiza, hemsehrilerimize teslim etmek boynumuzun borcudur. Bunu hep birlikte gerçeklestirecegiz' 'Bir yilda burada selin hiçbir izi, en ufak bir izni Allah’in izni ile kalmayacak. Allah yardimcimiz olsun. Böyle bir afetle bizi bir daha karsi karsiya getirmesin'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Kastamonu, Sinop ve Bartin'daki sel afetinin karsiliginda ödenen tazminat ve yapilacak yatirimin su ana kadar yapilan hesaplamalarla 3,5 milyar lirayi astigini söyledi.

Bartin'in Abdipasa beldesinde selden etkilenenlerle bir araya gelen Soylu, burada sohbet ettigi vatandaslara "geçmis olsun" dileklerini iletti.

Abdipasa belediye binasindan vatandaslara seslenen Soylu, Kastamonu ve Sinop'ta hasarlarin tanzimini tamamladiklarini, Bartin'daki tanzimler ve hasarlar için komisyonlardaki ilgililerle bir araya geldiklerini belirtti.

Bölgede karsi karsiya kalinan afetin büyük olduguna isaret eden Soylu, söyle devam etti:

"Metrekareye yer yer 400 kilogram üzerinde yagmur aldi. Türkiye'de çok kolay görünmeyen ve burada da bakanlarimizla Cumhurbaskanimizin talimatiyla tüm kurumlarimiz, milletvekillerimiz, belediyelerimiz, yerel yönetimlerimiz, vatandasimiz, polisimiz, jandarmamiz, DSI ve karayollarimiz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Çalisma Bakanligimiz, Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz, Ulastirma Bakanligimiz herkes bir mücadele ortaya koydu. Belki de çok zor karsi karsiya kaldigimiz durumun telafisinin çabuk bir zamanda vatandasimizin yaralarinin sarilmasi için hep birlikte çaba sarf ettik."

- "Bin 500'ün üzerinde ev döseyebilecek esyayi temin ettik"

Bozkurt'ta çalismalarin devam ettigini ve binlerce kamyon çamur tasidiklarini ifade eden Soylu, sunlari kaydetti:

"Hala yüzlerce kamyon su anda tasimaya devam ediyorlar. Sadece sehirlerde bir eksiklik meydana gelmedi. Veya bir hasar meydana gelmedi. Ayni zamanda köylerin alt yapi, sulari, elektriklerinde çok ciddi hasarlar oldu. Sehirlerimizin esnaflarinda ciddi zararlara yol açti. Toplam üç yerde sanayi sitesi neredeyse önemli ölçüde gitti. Ikisi tamamen gitti. Kastamonu Bozkurt ve Abana'da, Sinop Ayancik'ta bir kismi tamamen gitti. Simdi onlarin hepsinin evleri, köylerdeki evleri, özellikle Bozkurt içerisindeki esnaflari her birini yeni bastan hem ticaret hayatina kavusturabilmek için hem de esnafimizi ayaga dikebilmek için elimizden gelen bütün destegi ortaya koyuyoruz. Sunu bilmenizi isteriz. Ev esyasindan tasinmasina kadar her türlü destegi sagliyoruz. Vatandasimiz evden tasinacaksa bir taraftan tasinmayi, parasini nakdi olarak veriyoruz. Öteki taraftan jandarmalarimizla, vinçlerle, kamyonlarimizla vatandasimizin tasinmasini bizatihi gerçeklestiriyoruz. Ev esyasi için destekte bulunuyoruz. Ayni zamanda bagisçilarimizi koordine ettik. Yaklasik su ana kadar bin 500'ün üzerinde ev döseyebilecek esyayi temin ettik. Bir taraftan nakdi yardimda bulunuyoruz bir taraftan da ev esyasini veriyoruz."

- "Ödedigimiz tazminat ve yapacagimiz yatirim 3,5 milyari asti"

"Bir devlet olarak Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in talimatiyla vatandasimizi zor durumdan çikartabilmek için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyuyoruz" diyen Soylu, köylerin parke ihalelerinden beton yollarina kadar bütün tespitlerini yaptiklarini kaydetti.

Soylu, sunlari aktardi:

"Hemen ihalelerini yapip oradaki ulasimi saglikli bir sekilde temin edebilmek için gerekli hazirliklari 23 gün içerisinde, bir taraftan husubati topladik. Bir taraftan vatandasimizin yaralarini sarmaya çalistik. Bir taraftan madden elimizden gelen destegi ortaya koyduk. Sadece Sinop, Kastamonu ve Bartin'da ev esyasi, araç yardimi bin 600'e yakin aracin kasko bedelleri üzerinden yüzde 70'ini vatandasimiza ödüyoruz. Bunlar kimisi is arabasiydi. Kimsenin elini bögründe birakmamak için elimizden gelen gayreti ortaya koyduk. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Içisleri Bakanligi, AFAD ve Çevre ve Sehircilik Bakanligi özellikle Aile Bakanligi ve AFAD olarak ailelere ev esyasi ve tasinma yardimi olarak üç vilayette su ana kadar 100 milyonun üzerinde destekte bulunduk. Araç yardimi olarak su anda 35 milyonun üzerinde destekte bulunduk. Yine bütün bunlarin yani sira köy yollari, su, köprüler, burada belki de ilk kez duyacaksiniz. Ödedigimiz tazminat ve yapacagimiz yatirim bizim hesaplamalarimizla 3,5 milyari asti. Cumhurbaskanimizin bir talimati oldu. Kayiplarimizi geri getiremeyiz ancak vatandasimizin yasamis oldugu eski halinden daha iyisini vatandasimiza, hemsehrilerimize teslim etmek boynumuzun borcudur. Bunu hep birlikte gerçeklestirecegiz."

- "Binalar daha iyi ve modern olacak"

Soylu, karsi karsiya kalinan sel felaketinden dolayi vatandaslarin gidasindan beslenmesine, hayvaninin yeminden, sokak hayvanlarinin mamalarina, giysisinden ayakkabisina kadar her türlü ihtiyacin gerek devlet tarafindan gerekse kurumlar tarafindan karsilandigini belirtti.

Bölgede jandarmalarin sürekli hem husubati temizleyip hem de ince temizlik için çalistigini ve bölgede 700 bin ögün yemek dagitildigini ifade eden Soylu, su degerlendirmelerde bulundu:

"Devlet bütün gücünü burada ortaya koyuyor. Derelerin islahindan tutun köprülere kadar, alinacak tedbirlere kadar her türlü adim gerçeklesti. Allah devletimizden razi olsun. Allah devletimize zeval vermesin. Yine özellikle kayiplarda sabir gösteren milletimize de sükraniz. Onlara geçmis olsun ve bas sagligi dileklerimizi iletiyoruz. Sonuna kadar devlet olarak yaninizdayiz. Cumhurbaskanimizin çalisma arkadaslari olarak da yaninizdayiz. Bu isler derlenip toparlanip eski halinden daha iyi hale geldigi an itibariyla isimiz bitmis olacak. Evet, basimiza bir felaket geldi. Ama her sabah kalktigimizda sunu hissediyoruz. Bozkurt’a bakiyoruz. Çok daha iyi olacagini heves ediyoruz. Daha güvenli olacak. Tedbirler daha iyi olacak. Binalar daha güvenli olacak, daha güvenli olacak. Bizim yaptigimiz konutlar eski afet konutlari degil. Bunu da bilmenizi isterim yani kalitesi açisindan da niteligi açisindan da en iyi noktada. Bunun heyecaniyla da vatandasimizla bu hizmeti bulusturmanin heyecani ile çalisiyoruz. Sanayi siteleri 4 ayda bitecek. Evlerin bitmesi süresi de toplam 1 yil. Bir yilda burada selin hiçbir izi, en ufak bir izni Allah'in izni ile kalmayacak. Allah yardimcimiz olsun. Böyle bir afetle bizi bir daha karsi karsiya getirmesin."
Kaynak: AA