Isparta'da Miryokefalon Zaferi'nin 845. Yil Dönümü Kutlandi

Isparta'nin Gelendost ilçesinde Miryokefalon Zaferi'nin 845'inci yil dönümü ve Gelendost Elma Festivali dolayisiyla etkinlik düzenlendi.

Hüyük Tepesi'nde gerçeklestirilen etkinlikte atli okçular, Isparta Belediyesi Mehteran Takimi ve halk oyunlari ekibi gösteri yapti.

Gelendost Kaymakami Onur Alimoglu, törende yaptigi konusmada, 1071'de Malazgirt Savasi ile Anadolu'nun kapilarinin açildigini, 1076 Miryokefalon Savasi ile de Anadolu topraklarinin tapusunun alindigini ve Türk yurdu olarak mühürlendigini söyledi.

Anadolu Selçuklu Sultani ll. Kiliçarslan'i ve ecdadi daha iyi tanimak ve yasatmak için asirlar sonra çesitli etkinlikler düzenlendigini belirten Alimoglu, "Sanli ecdadimizi yad ediyor olmanin serefini yasiyoruz. Miryokefalon Savasi büyük fedakarliklarla elde edilen, gelecek nesillere aktarilmasi gereken çok önemli bir zaferdir." dedi.

Gelendost Belediye Baskani Mehmet Sezgin de tarihi bilerek gelecek nesillere aktarmanin en büyük görevleri oldugunu ifade etti.

Miryokefalon Savasi'nin Bizans ve haçli zihniyetinin ülke topraklarinda oynadigi bir oyun oldugunu ifade eden Sezgin, sunlari söyledi:

"Bu oyunlar sürekli günümüzde de oynanmaktadir. Malazgirt'ten sonra öyle bir ders aliyorlar ki bu topraklarin Türklerden baskasina yar olmayacagini ögrenen Bizanslilar, artik Anadolu'nun Türklerin oldugunu tescil etmis oluyorlar. Bugün de aynen bu basarilari devam ettiriyoruz. Etmeye de devam edecegiz çünkü bu topraklar ecdadimizin kanlariyla sulandi. Kolay alinan toprak degil."

Festivale, AK Parti Milletvekili Recep Özel, Isparta Il Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer, Isparta Belediye Baskan Yardimcilari Fahrettin Gözgün ve Ugur Büyükçulcu, Isparta Ziraat Odasi Baskani Mustahattin Can Selçuk, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Ayrica Miryokefalon Zaferi dolayisiyla il genelindeki camilerde 845 kez hatim okunup, dualar edildi.

Kaynak: AA