Sanayi Ve Teknoloji Bakanligindan, CHP'li Basarir'in Iddialarina Cevap

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, “Bakanligimizin 21/b kapsaminda gerçeklestirdigi ve kisitli süreyi kapsayan ihaleler Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin dogrudan kamu hizmetlerine dokunan islerinin aksamamasi için yukarida belirtilen zaruri haller nedeniyle yapilmis olup, bu islemlerin hepsi kanuna uygundur” açiklamasinda bulundu.

Sanayi Ve Teknoloji Bakanligindan, CHP'li Basarir'in Iddialarina Cevap
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Cumhuriyet Halk Partisi İçel Milletvekili Ali Mahir Basarir’in, ‘Bakanligin araç kiralama ihalelerini açik ihale yerine 21/b kapsaminda’ yaptigina iliskin iddialarina yanit verdi. Açiklamada, “CHP İçel Milletvekili Ali Mahir Basarir’in bugün medyada yer alan ‘Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin araç kiralama ihalelerinin açik ihale yerine 21/b kapsaminda yapildigi’ yönündeki beyanlari üzerine bu açiklamanin yapilmasi ihtiyaci hasil olmustur. Ismi zikredilen CHP milletvekili beyanatinda ‘Sanayi ve Teknoloji Bakanligi da araç kiralama isini pazarlik usulü olan 21/b ile yapmis. Hiçbir aciliyeti olmayan, ani beklenmedik bir olayla ve salgin hastalikla ilgisi olmayan araç kiralamalari da pazarlik usulü ile yapiliyor’ seklinde bir ifade kullanmistir. Bilindigi üzere 21/b kapsaminda yapilan ihalelerin sartlari 4734 sayili Kamu Ihale Kanunu’nda belirtilmistir. Bu sartlar sadece salgin hastalik gibi beklenmedik durumlari içermemekte, idare tarafindan önceden öngörülemeyen olaylarin ortaya çikmasi da açikça 21/b kapsamina girmektedir” denildi.

Önceki dönemlerde oldugu gibi merkez teskilati için ilgili kanunun 19/a kapsaminda iki ayri açik ihale yöntemi ile gerçeklestirildigi belirtilen açiklamada, “Ancak bu ihalelere hiçbir firma teklif vermediginden söz konusu ihaleler iptal olmustur. Bu durum üzerine, önceki ihalede kiralanan araçlarin süresi dolacagindan, bakanlik hizmetlerinin aksamadan devam etmesi için geçici kiralama yapilma zarureti hasil olmustur. Bu ihaleler de tamamen kanuna uygun sekilde 21/b kapsaminda hizlica gerçeklestirilmistir. Bu geçici süreden sonra, 14/07/2021 tarihinde gerçeklesen 19/a kapsamindaki üçüncü açik ihaleye firmalar teklif vermis ve 28 aylik kiralama gerçeklesmistir. Bakanligimiz tasra teskilatinin hizmet araci kiralama isi ise yine ayni sekilde 19/a kapsaminda açik ihale yöntemi ile gerçeklestirilmistir. Ancak ihale sürecinde Kamu Ihale Kurumuna yapilan itirazdan dolayi yine bakanlik hizmetlerinin aksamamasi için 21/b yöntemi ile 2 aylik geçici kiralama yapilmistir. Ilgili itirazin sonuçlanmasi neticesinde ilk yapilan açik ihale kapsamindaki kiralama hizmeti devam etmektedir. Özetle bakanligimizin 21/b kapsaminda gerçeklestirdigi ve kisitli süreyi kapsayan ihaleler Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin dogrudan kamu hizmetlerine dokunan islerinin aksamamasi için yukarida belirtilen zaruri haller nedeniyle yapilmis olup, bu islemlerin hepsi kanuna uygundur. Yukarda ismi zikredilen milletvekili, beyanatlarinda ‘Ne yazik ki halktan toplanan vergilerle olusturulan bütçe, kamu yarari gözetmeksizin yandaslarin ceplerine aktariliyor’ ve ‘21/b usulüyle yapilan ihalelerin ayni firmalara verilmesi tesadüf müdür?” ifadelerine yer verildi.

Bakanligin, yürüttügü faaliyetleri sekteye ugratmamak için yasal mevzuata uygun olarak zorunluluktan dolayi 21/b usulü ile gerçeklestirdigi ihaleler incelendiginde yüklenicilerin ayni firma olmadigi açikça görülecegi ifade edilen açiklamada, “Süre kisiti sebebiyle geçici süre ile yapilmak zorunda kalinan ihalelerin ’yandaslarin ceplerine para aktariliyor’ seklinde yorumlanmasi alçak bir iftira olup, tüm bu çarpitmalar için hukuk yoluna gidecegimizi de ayrica belirtiriz. Bakanlik olarak alt segment ve yerli araç kullanimina özen gösterildigi, bu hassasiyetin basta sayin Bakanimiz tarafindan gözetildigi kamuoyu tarafindan yakindan bilinmekteyken, bahsi geçen milletvekilinin açiklamalari kamuoyunu yaniltmaktan baska bir amaç tasimamaktadir” denildi.
Kaynak: İHA