Merkel, Bati Balkan Ülkelerinin 'Jeostratejik Sebeplerden' Gelecekte AB Üyesi Olmalarini Istiyor

Almanya Basbakani Angela Merkel, Bati Balkan ülkelerinin "jeostratejik sebeplerden" dolayi gelecekte Avrupa Birligi (AB) üyesi olmalari gerektigini söyledi.

Merkel, Berlin Süreci kapsaminda çevrim içi düzenlen Bati Balkanlar Zirvesi’nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Bati Balkan ülkelerinin, üyelik hedefiyle AB’ye yakinlasma süreci çalismalarinin yaninda bölgede is birligi yapmalarinin da önemine deginen Merkel, "Bu, bölgenin gelecegiyle ilgilidir." dedi.

Merkel, bu sürecin ilerletilmesinin AB’nin kendi çikarlariyla ilgili oldugunu belirterek, "Neden (bölgenin) Avrupa’nin bir parçasi oldugunun ve neden AB üyesi olmasini istedigimizin jeostratejik sebepleri de dahil birçok nedeni var." degerlendirmesinde bulundu.

Son yillarda Bati Balkan ülkelerindeki gelismelerde ve bu ülkelerin AB’ye yakinlasma sürecinde olumlu ve olumsuz durumlarin yasandigini ifade eden Merkel, savas geçmisi baglaminda da halen var olan zorluklarin ötesinde uygulamada çok sayida basarinin elde edildigini kaydetti.

Merkel, bölgede bir dizi zorluklarin asilmasi konusunda çok sabirli olunmasi gerektiginin altini çizdi.

- "Macron, bugün açikça katilim sürecini teyit etti"

Fransa’da yapilacak cumhurbaskanligi seçimlerinden dolayi Bati Balkan ülkelerinin AB’ye yakinlasmasina iliskin baska adimlarin atilmasinda Paris’ten gelecek aylarda onay çikmayacagindan endise duyup duymadigina iliskin soru üzerine Merkel, toplantiya katilan Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un bugün açikça katilim sürecini teyit ettigini söyledi.

Toplantida, Bati Balkan ülkelerinin de birçok seyin yavas ilerledigini ifade ettiklerini anlatan Merkel, yeni basliklarin açilmasi konularinda Almanya’da da zor tartismalarin yapildigini, Hollanda’nin itirazlarinin bulundugunu, bu nedenle burada tek bir ülkenin ifade edilmesinin dogru olmadigini vurguladi.

Merkel, Bati Balkan ülkelerinin katilim sürecinin çogu kisinin umdugundan daha uzun ve yavas ilerledigini belirtti.

Toplantida, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelenin de ele alindigini aktaran Merkel, Almanya kontenjanindan Bati Balkan ülkelerine 3 milyon asi dozu saglanacagini kaydetti.

Kaynak: AA