Afganistan'da Son 24 Saatte 8 Vilayette Taliban Ile Çatisma Yasandi

Afganistan'in 8 vilayetinde son 24 saat içinde Taliban militanlariyla güvenlik güçleri arasinda çatisma yasandi.

Afganistan Savunma Bakanligi, son 24 saat içinde ülkenin 8 vilayetinde Taliban militanlariyla güvenlik güçleri arasinda çatisma yasandigini açikladi.

Çatismalarda 224 militanin öldürüldügü ifade edilen açiklamada, 141 militanin da yaralandigi bildirildi.

Açiklamada, söz konusu vilayetlerde düzenlenen operasyonlarda patlamaya hazir halde bulunan 9 bomba düzeneginin imha edildigi aktarildi.

Taliban'dan yapilan açiklamada ise son 24 saat içerisinde çogu ülkenin kuzeydogusundaki Badahsan'in ilçeleri olmak üzere 9 ilçenin kontrol altina alindigi iddia edildi.

- 14 ilçe Taliban'dan geri alindi

Içisleri Bakanligi sözcüsü Tarik Aryen, gazetecilere yaptigi açiklamada, son 2 hafta içerisinde düzenlenen operasyonlar sonucu 14 ilçenin Taliban'dan geri alindigini söyledi.

Ülkede bazi ilçelerin güvenlik durumu nedeniyle yer degistirdigini ifade eden Aryen, bu yer degistirme olayinin ilçelerin Taliban'in kontrolüne geçtigi anlamina gelmeyecegini belirtti.

Aryen, Taliban'in sabit olarak hiçbir ilçeyi tamamen kontrol altinda bulundurmadigini, ilçelerin kontrolden çikmasinin Taliban'in bir propagandasi oldugunu kaydetti.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar sürüyor.

Taliban, haziran ayinin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi. Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni da iki yönden kusatan Taliban, güneybatida ise Gazni vilayetine yogunlasti.

Taliban, Badahsan, Tahar, Gazni ve Vardak vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

Afganistan Içisleri Bakanligina göre son 2 haftada 14 ilçe Taliban'dan geri alinirken hiçbir ilçe su an kalici bir sekilde tamamen örgütün kontrolünde bulunmuyor. Taliban ise bu rakamin 153 oldugunu iddia ediyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derledigi bilgilere göre, Taliban 407 ilçenin 150'den fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis durumda. Taliban ise kontrolündeki ilçe merkezi sayisinin 200'ü geçtigini savunuyor.

Taliban, henüz vilayet merkezlerini hedef alan saldirilari baslatmadi.

Kaynak: AA