Anadolu Etap 'EBRD Sürdürülebilirlik Ödülleri'nde Altin Ödül Kazandi

Anadolu Etap Genel Müdürü Bahadir Açik: 'Kurulusumuzdan bu yana Türkiye'deki meyve sektörüne 350 milyon dolarlik yatirim yaptik ve önemli bir bölümünü akilli tarim uygulamalarina ayirdik'.

Taze meyve yetistiricisi ve meyve suyu konsantresi üreticisi olan Anadolu Etap, Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi'nin (EBRD) 2021 yili Sürdürülebilirlik Ödülleri'nde "Çevresel ve Sosyal En Iyi Uygulama" kategorisinde altin ödülün sahibi oldu.

Anadolu Etap'tan yapilan açiklamaya göre, sürdürülebilir tarim uygulamalari ile Türkiye’de tarimin ve tarima dayali endüstrilerin gelisimine öncülük eden Anadolu Etap, EBRD 2021 yili Sürdürülebilirlik Ödülleri kapsaminda "Çevresel ve Sosyal En Iyi Uygulama" kategorisinde ödüle layik görüldü.

Sirket, çiftliklerinde ve fabrikalarinda uyguladigi çevre koruma politikasi, akilli ve modern tarim teknikleri, mevsimlik göçer isçilerin ve çocuklarinin yasam kosullarinin iyilestirilmesi çalismalari ve tarimda kadin istihdamini destekleyen programlariyla degerlendirilerek altin ödülün sahibi oldu.

Açiklamada görüslerine yer verilen Anadolu Etap Genel Müdürü Bahadir Açik, EBRD tarafindan böylesi degerli bir ödüle layik görülmenin son derece anlamli ve gurur verici oldugunu belirtti.

Açik, Türkiye’de paydaslariyla birlikte olusturduklari "Sürdürülebilir Tarim Ilkelerini" is planlarina dahil eden ve uygulayan ilk tarim sirketi olarak, üretim süreçlerinin tüm asamalarinda insan ve doga arasindaki dengeyi koruduklarini ifade etti.

Çiftliklerde, fabrikalarda ve tesislerde sürdürülebilir tarim ilkeleriyle dogal kaynaklarin verimli kullanimina odaklandiklarini, ayni zamanda toplumsal deger yaratan örnek programlari hayata geçirdiklerini aktaran Açik, kaliteli, sürdürülebilir ve güvenli gida üretimiyle olusturduklari ekonomik degerin yaninda insana ve çevreye yatirim yaptiklarinin altini çizdi.

- "MIÇO programimizla bugüne kadar 1.250'den fazla çocugun gelecek hayallerine köprü olduk"

Bahadir Açik, AgroAkademi Platformu ve Misafir Isçi Çocuklari (MIÇO) programinin Anadolu Etap'in sürdürülebilir tarim ilkeleri dogrultusunda yürüttügü en önemli çalismalar arasinda yer aldigini belirtti.

Tüm Anadolu Etap ailesiyle birlikte, yürekten çalistiklari MIÇO programiyla mevsimlik is göçü nedeniyle egitim hayatlari büyük bir kesintiye ugrayan mevsimlik tarim isçilerinin çocuklarina egitim destegi verdiklerini belirten AÇik, konuya iliskin su degerlendirmelerde bulundu:

"2015 yilindan bu yana, çiftliklerimizde açtigimiz okullarda, çocuklarimizin egitimlerini kesintisiz sürdürmelerine destek oluyoruz. MIÇO programimizla bugüne kadar 1.250’den fazla çocugun gelecek hayallerine köprü olduk. AgroAkademi platformumuzla 2014 yilindan bu yana yüzde 75’i kadinlardan olusan toplam 875 çiftçimize sürdürülebilir tarim egitimleri verdik. Her yil çiftliklerimizde ortalama 2 bin mevsimlik isçiye istihdam sagliyor, yasam ve çalisma kosullarini iyilestiriyoruz. Çiftliklerimizde, çalisanlarimizin en az yüzde 70’inin kadinlardan olusmasina özen gösteriyor, tarimda kadinin ekonomiye ve istihdama katilimini destekliyoruz. Ülkemizde yayginlasmasi için öncülük etmekten gurur duydugumuz programlarimizla, ülkemizin gelecegine yatirim yapiyoruz."

- "Dogal kaynaklarin verimli kullanimini is modelimizin temeline koyduk"

Anadolu Etap Genel Müdürü Bahadir Açik, dogal kaynaklarin verimli kullanimini kuruluslarindan bu yana is modellerinin temeline koyduklarini, yine kuruluslarindan bu yana Türkiye'deki meyve sektörüne 350 milyon dolarlik yatirim yaptiklarini ve önemli bir bölümünü akilli tarim uygulamalarina ayirdiklarini belirtti.

Kuraklik basta olmak üzere iklim degisikliginin olasi etkilerini yönetebilmek ve dogal kaynaklarin, basta suyun verimli kullanimi için çok fazla tarimsal ve teknolojik uygulamalarinin bulundugunu aktaran Açik, söyle devam etti:

"Hem fabrikalarimizda hem tesisimizde hem de çiftliklerimizde enerji tasarrufu saglayacak önemli projeler hayata geçiriyoruz. Atik yönetimi politikamizla organik atiklarimizdan yeni ürünler gelistiriyor ve farkli sanayilere ham madde sagliyoruz. Çiftliklerimizi topragin yapisina, arazinin egimine, yetisecek meyve agacinin ihtiyaç duydugu isiga, suya ve dogal kaynaklarin verimli kullanima göre planlayarak kurduk. Bu planlamalarimizi destekleyecek is zekasi çözümlerini, teknolojileri ve akilli tarim uygulamalarini kullaniyoruz."

Açik, dünyadaki suyun yaklasik yüzde 70’ini tarim sektörünün kullandigini, Anadolu Etap olarak damlama sulama sistemi kullanarak yüzde 40’a varan su tasarrufu sagladiklarini belirtti.

Uzaktan erisimli akilli sulama ve gübreleme sistemiyle topragin ihtiyaç duydugu nemi ve gübreyi ölçerek, agaçlara ihtiyaç duydugu kadar besini verdiklerini aktaran Açik, "Bu sistemlerle yaptigimiz gece sulamasiyla bitkinin verim alacagi suyun gündüz buharlasmasini önleyerek hem dogal kaynaklari koruyor hem gübreden aldigi verimi artiriyor hem de tasarruf sagliyoruz. Bu uygulamalarin ülkemizde de yayginlasmasi için özellikle faaliyet gösterdigimiz bölgelerdeki üreticilerimize örnek olmaya gayret ediyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA