Polonya'dan Rusya'ya Götürülen Elmalara Sahte 'Türk Mali' Etiketi Bastilar

Polonya’dan Rusya’ya kaçak yollarla sokulmak istenen elmalar, ’Türk Mali’ etiketi basilarak nakliye edildigi sirada Belarus Gümrük Muhafizlari tarafindan yapilan operasyonla ele geçirildi.

Avrupa ve Baltik ülkelerinin hem Rusya hem de Belarus ile yasadigi gerilim devam ederken, Rusya bazi Avrupa ülkelerinin mallarina ambargo uygulamaya devam ediyor. Rusya’ya, Avrupa Birligi ürünlerinin ambargo nedeniyle alinmamasinin ardindan Polonya’da üretilen elmalar farkli yollarla Rusya topraklarina sokulmaya çalisiliyor. Belarus Gümrük Servisi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Belarus’un Vitebsk bölgesinin Dubrovno kirsalindaki M-1 karayolu üzerinde büyük bir tira operasyon yapildigi belirtildi. Tirda yapilan aramalarda 80 tondan fazla elma tasindigi tespit edilirken, yapilan evrak incelemesinde Türkiye’de yetistirilen elmalarin Polonya, Belarus ve Rusya üzerinden transit olarak ulastirilacagi bilgilerine ulasildi. Bu evrakta tirin tasinmasi gereken elmalarin toplam 21 ton oldugu belirtilirken, 80 tondan fazla elma tasinmasi arastirmalarin derinlestirilmesine neden oldu.

Belarus Gümrük Muhafizlari tarafindan inceleme yapilan tirdaki elmalarin aslinda Polonya’da üretildigi ve Türkiye’den Kazakistan’a degil, Polonya’dan Moskova’ya ulastirilmak istendigi saptandi. Litvanyali tir sürücüsü sorguya alinirken, yapilan islemlerinin ardindan serbest birakildigi ögrenildi.

AB ürünlerinin Rusya’ya pazarlanmasi sirasinda son dönemlerde gümrük kisitlamalarinin delinmesi için çok sayida ürüne sahte ’Türk Mali’ belgesinin hazirlandigi ögrenildi.
Kaynak: İHA