Hashaslar Susuz Kaldi, Verim 1 Tondan 250 Kiloya Düstü

Denizli’nin Çameli ilçesinde hashas tarlalarinda üreticilerin bazilari tasima su imkani bulurken, su bulamayan üreticiler ise kuraklik engeline takildi. Üretici Baris Sentürk; “Tonaj ve kilo bakimindan bu sene zayif, kurak gittiginden dolayi, kalitesi düsük iri degil bu yil” dedi.

Hashaslar Susuz Kaldi, Verim 1 Tondan 250 Kiloya Düstü


Çameli ilçesi Kolak Mahallesinde geçim kaynaklarindan birisi olan hashasin yetistirildigi tarlalarda bazi yerlerde tasima su bulunurken diger üreticiler ise kuraklik engeline takildi. Hasada günler kala Denizli’de yagislarin olmasi hashaslari etkilemedi. Yaklasik 10 gündür kuramaya birakilan hashaslar önümüzdeki günlerde hasat edilecek. Dogu Akdeniz iklimine sahip Çameli ilçesinde hashaslarda yüksek rekolte beklenirken, ani hava degisikleri hashaslara engel oldu. Geçtigimiz yillarda hashasin kabuk fiyatinin 4 ile 10 TL arasinda degistigi, toz hashaslarin ise kilogram fiyatlarinin 20 - 25 arasinda degistigi ögrenildi. Bu yil bir dönümden 1 ton beklenen hashaslardan 250 ile 300 kilo arasinda verim alinmasi bekleniyor. Öte yandan, hashas tarlalarinda yem yesil ve beyaz çiçekleriyle olan güzel görünümünü bir anda kaybederek tarlanin yüzde 50’sinde hashaslarda kayip yasandigi görüldü.



“Bu sene kurakliktan dolayi biraz zayif”

Baris Sentürk; “Ekim ayinda ekildi, ilk tohumlar serpiliyor ondan üzerine tirmik ile islem yapiliyor. Su imkaniniz olursa sulaniyor. Sonrada büyüdükten sonra ot çapasi yapiliyor. Gübre islemi yapiliyor. Bu sene kurakliktan dolayi biraz zayif, sükür halimize. Bunun kabugunu devlet aliyor, tozunu ise istediginiz tüccara satabiliyorsunuz. Kabugunu geçen yil devlet 4 TL civarindan almisti. Bu sene bilmiyorum fiyat nasil olur. Geçen yil 20 ile 25 TL arasina kadar degisti toz hali. Hashas dikiminde devletin izni oluyor. Herkes ekemiyor bunu izinsiz olmuyor. Bu sene tabi biraz düsük, 1 ton çikacak yerden 250, 300 kilo anca çikar. Tonaj ve kilo bakimindan bu sene zayif, kurak gittiginden dolayi. Kalitesi düsük iri degil bu yil” dedi.

Kaynak: İHA