Tekkeköy'de Aricilara Saf Kafkas Damizlik Ana Ari Dagitimi Gerçeklestirildi

SAMSUN – Samsun Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Samsun Büyüksehir Belediyesi ve Tekkeköy Belediyesi is birliginde Tekkeköy’de 107 çiftçiye 280 adet saf Kafkas damizlik ana arisi dagitimi gerçeklestirildi.

Tekkeköy'de Aricilara Saf Kafkas Damizlik Ana Ari Dagitimi Gerçeklestirildi
Tekkeköy Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen dagitim programinda bölgenin bal kalitesi yüksek bitki florasindan olustugu ancak buna ragmen ilçe genelinde arilarda asiri melezlesme sebebiyle bal veriminin düsük oldugunun gözlemlendigi belirtildi. Bu sebepten dolayi Artvin ili Camili bölgesinde üretilen ve Tekkeköy ilçesi sartlarina da uyum saglayan yüksek verimli ve ogul egilimi olmayan, bal, polen, propolis toplama yetenegi bulunan yüksek saf Kafkas damizlik ana arilarinin getirildigi bilgisi verildi.

Dagitim öncesi Samsun Büyüksehir Belediyesi Tarim ve Kalkinma Daire Baskani Dr. Ali Korkmaz, damizlik Kafkas arilarindan yüksek verim alinmasi adina çiftçilerin dikkat etmesi gereken konular hakkinda sunum gerçeklestirdi.

Sunumun ardindan söz alan Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam il ve ilçedeki aricilik hakkinda bilgi vererek, “Ilimizde 2020 rakamlarina baktigimizda toplam 78 bin adet kolonimiz var. Bunun karsiliginda 827 tane üreticimize 75 bin 200 adet koloni karsiliginda 1 milyon 362 bin TL bir ari destegi verdik. Bunun yaninda Tekkeköy ilçemizde toplam 127 çiftçimizde 5 bin 524 adet koloni ve 61 ton 400 kilogram bal üretimi gerçeklesmis. Toplam il geneline baktigimizda da 75 bin koloni karsiliginda 906 ton üretim gerçeklesmis. Bu yillar itibariyla 900 ile 1000 ton arasinda degismekte. Bu rakamlari karsilastirdigimda Türkiye’de de ilimizde de bal verimi düsük. Yani bu ana arilarla verimi yükseltmenin yollarini ariyoruz” dedi.

Ardindan söz alan Tekkeköy Belediye Baskani Hasan Togar ise belediye olarak çiftçi ve üreticilerin her zaman yaninda olduklarini belirtti.

Yapilan projelerle tarim, hayvancilik ve ari yetistiriciligi gibi alanlarda üreticilerin daha verimli ve kaliteli ürün elde ederek emeklerinin karsiligini alabilmelerini saglamayi amaçladiklari belirten Bakan Togar bunu belediyenin diger islerinden ayri görmediklerini söyledi.

Baskan Togar, “Bu çalismalarin yürüttügümüz yol, kaldirim, asfalt çalismalarindan çok daha önemli olduguna inaniyoruz. Çünkü cografya olarak dünyanin en verimli topraklarina, en kiymetli topraklarina sahibiz. Deniz seviyesinin altinda oldugunu bildigimiz Hollanda bütün dünyaya narenciyeyi ihraç eden bir ülke. Sadece onla ayakta duran bir ülke. Biz belki onun cografyasi Konya Ovasi kadar yok ama bugün ülkemizin hizla gelisen tarimi o seviyelerin çok daha üzerine çikacak diye ümit ediyorum. Niyet ediyoruz. Biz bunlari vermekten bunlara kaynak üretmekten yorulan veya hesabini yapan insanlar degiliz. Tarimin ne kadar önemli oldugunu üretmenin ne kadar önemli oldugunu su 1,5 yillik dünyanin geçirdigi pandemi döneminde hep birlikte gördük” diye konustu.

Konusmalar sonrasi Tekkeköy’de 107 çiftçiye 280 adet saf Kafkas damizlik ana arisi dagitimi gerçeklestirildi.

Programa katilan çiftçiler ve muhtarlar verilen bu destekten dolayi tesekkür etti.
Kaynak: İHA