New York Borsasi Enerji Hisseleri Öncülügünde Yükselisle Kapandi

New York borsasi, enerji hisselerinde yogunlasan alislarin etkisiyle haftanin ilk islem gününü yükselisle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi 586,89 puanin üzerinde deger kazandi ve yüzde 1,76 artarak 33.876,97 puana çikti. Endeksin 5 Mart’tan beri en yüksek günlük kazanca ulasmasi dikkati çekti.

S&P 500 endeksi yüzde 1,4 artisla 4.224,79 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,79 kazançla 14.141,48 puana yükseldi.

Haftanin ilk islem gününe yükselisle baslayan endeksler, piyasanin enerji hisselerinin öncülügünde ABD Merkez Bankasinin (Fed) yetkililerinin geçen hafta enflasyon ve faiz oranlari konusunda daha sahin bir tona geçmesinin neden oldugu yüksek kayiplarin bir kismini telafi etmesiyle gün boyu pozitif seyrini sürdürdü.

Enerji sirketlerinin hisseleri ortalama yüzde 4,3 deger kazandi.

Geçen hafta keskin bir düsüs gösteren ABD'nin 10 yillik tahvil faizi, 0,04 puan artarak yüzde 1,48'e yükseldi.

Küresel piyasalarda, geçen hafta Fed beklentilerden "sahin" bulunan haziran toplantisinin ardindan satis agirlikli bir seyir izlemisti.

Fed'in geçen hafta beklentiler dogrultusunda politika faizi ve varlik alim programinda degisiklige gitmemesine karsin, enflasyon ve faiz beklentilerindeki yukari yönlü revizyonlar piyasalarda "sahin" algilanmisti.

Varlik alimlarinin azaltilmasina iliskin yönlendirmeye odaklanan piyasalar, tahminlerin 7 üyenin 2022 sonunda ilk faiz artisinin gerçeklesecegi, 11 üyenin ise 2023'te iki faiz artirimi bekledigini göstermesi ile geçen hafta satis agirlikli seyretmisti.

Kaynak: AA