ABD'den Çin'e, Kovid-19'La Ilgili Is Birligi Yapmamasi Halinde Uluslararasi Alanda Tecrit Uyarisi

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Çin'in, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina neden olan virüsün kökenleri hakkinda "gerçek" bir sorusturmaya izin vermedigi takdirde uluslararasi izolasyonla karsi karsiya kalabilecegi uyarisinda bulundu.

ABD medyasindaki habere göre, Sullivan, su an bulunulan noktada tehdit veya ültimatom yayinlamayacaklarini belirterek, yapacaklari seyin, uluslararasi toplumdan destek toplamaya devam etmek oldugunu söyledi.

Çin'in yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda buna nasil yanit verilecegini gözden geçireceklerini ifade eden Sullivan, "Bunu müttefikler ve ortaklarla uyum içinde yapacagiz.” dedi.

Sullivan, Çin'in salgininin kökenlerinin arastirilmasi konusunda is birligi yapmadigi takdirde uluslararasi toplumda tecritle karsi karsiya kalabilecegini belirtti.

- DSÖ heyeti Vuhan'da arastirma yürütmüstü

DSÖ, Kovid-19'un kökenlerini arastirmak üzere, ilk vakalarin ortaya çiktigi Çin'in Vuhan kentine uluslararasi bilim insanlarindan olusan bir heyet göndermisti.

Heyet, 29 Ocak'ta basladigi saha çalismalarinda, ilk vakalarin görüldügü Vuhan Deniz Ürünleri Gida Pazari'nin yani sira virüsün bir kaza sonucu disari çiktigi iddialarina konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yapmisti.

2002-2003 yillarindaki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgininin ardindan, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin oldugu bir arsiv yaratmak amaciyla kurulan enstitü, Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay olarak üretildigi ve kazaen insanlara bulastigi iddialarina konu olmustu.

Çinli yetkililer, söz konusu iddialari reddetmis, Kovid-19'un baska bir ülkede ortaya çiktigi ve ithal dondurulmus deniz ürünleriyle ülkeye geldigine dair kanitlanmayan karsi iddialar ortaya atmisti.

- Biden'den Kovid-19 kökenlerine iliskin sorusturmanin yogunlastirilmasi talimati

ABD Baskani Biden, istihbarat kuruluslarina verdigi talimatta, ilk kez 2019 sonunda Çin'in Vuhan kentinde tespit edilen Kovid-19'un kökenlerini arastirmak üzere çalismalarini yogunlastirmalari ve 90 gün içinde sonuçlandirmalari talimatini vermisti. Biden, virüsün kökeni konusunda hayvandan bulasma disinda laboratuvardan sizma olasiliginin da degerlendirmesini istemisti.

Çin, mayis ayinda ABD Baskani Joe Biden'in istihbarat birimlerine yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenlerine iliskin sorusturmalarini yogunlastirmalari için talimat vermesine tepki göstermisti.

Kaynak: AA