Kahvaltida Yumurta Tüketiyorsaniz Onu Içmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmani Uz. Diyetisyen Veysel Cigerli, "Kahvaltida tüketilen yumurta ile birlikte çay içilmesini yanlis buluyorum. Bunun sebebi çayin içerisinde bulunan ’tanen’ adli maddenin demir emilimini azaltmasidir. Bu sebeple saglik açisindan yumurta ve çay ikilisinin bir arada tüketilmemeli" dedi.

Kahvaltida Yumurta Tüketiyorsaniz Onu Içmeyin
Güzel bir kahvalti sofrasi çaysiz ve yumurtasiz olur mu? Çogu kisinin ’olmaz’ diye düsünürken, uzmanlar, ’Sofrada çay varsa yumurta, yumurta varsa çay olmasin’ diye uyarida bulundu. Beraber tüketilmemesi gereken besin örnekleri veren uzmanlar, zayiflamak için yediklerimiz veya faydali diye birlikte tükettigimiz besinler tam tersi etki de olusturabilecegine dikkat çekti.

Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Uz. Diyetisyen Veysel Cigerli, bu gerçegi örneklendirerek, "Meyveler saglikli besinler olarak degerlendirilse de birçok meyvenin ayni anda tüketilmesi kisiye hiçbir yarar saglamayabilir. Hayvansal protein de hatalarin sik yapildigi besin gruplari içindedir. Bu sebeple, et, balik, tavuk ile süt, süt ürünleri ve yumurtayi ayri tüketmeniz gereklidir. Sogan ile sarimsagi birlikte tüketmekten de kaçinilmasi öneriliyor. Bu ikilinin fazla tüketilmesi, ciltte lekelere, bas dönmesine ve midede hazimsizliga yol açabiliyor. Çay ve kahvenin yemeklerle birlikte içilmesi ise alinan demir miktarini düsürüyor. Uzmanlar buradan yola çikarak, bu içecekleri yemekten en az 45 dakika sonra içmeniz gerektigini belirtiyor" dedi.

Kahvaltilarin vazgeçilmezi olan yumurta, demir içerigi ve vücutta emilimi açisindan zengin bir hayvansal besin olarak degerlendirildigini belirten Cigerli, "Kahvaltida tüketilen yumurta ile birlikte çay içilmesi ise yanlis bulunuyor. Bunun sebebi çayin içerisinde bulunan ’tanen’ adli maddenin demir emilimini azaltmasi oldugu belirtiliyor. Bu sebeple saglik açisindan yumurta-çay ikilisinin bir arada tüketilmemesi öneriliyor. Iki asidik besinin bir arada tüketilmesi, zehirlenme riskinin ortaya çikmasina sebep olabiliyor. Yemeklerin yaninda ayni anda tüketilen yogurt ve turp, midede yanma ve eksimeye yol açiyor. Bu durum beslenme ve sindirim açisindan sorun anlamina geldigi için ayri ayri tüketilmeleri, vücudun yapisi açisindan daha dogru bulunuyor. Yogurtlu yemeklerin yaninda sirke gibi eksi gidalarin tüketilmesi de önerilmiyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA