'Aydintepe Seker Fasulyesi' Bayburt Üniversitesinin Girisimi Ile Tescillendi

Bayburt Üniversitesinin girisimleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescillenen Aydintepe Seker Fasulyesi cografi isaret belgesi aldi.

'Aydintepe Seker Fasulyesi' Bayburt Üniversitesinin Girisimi Ile Tescillendi
6769 sayili Sinai Mülkiyet Kanununun 41. maddesi kapsaminda 31.01.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 09.06.2021 tarihinden itibaren cografi isaret almaya hak kazanan Aydintepe Seker Fasulyesi’nin; Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 15.06.2021 tarihli ve 103 sayili ‘Resmi Cografi Isaret ve Geleneksel Ürün Adi Bülteni’nde yayimlanmasinin ardindan tescil islemleri de tamamlanmis oldu.

Yörenin özellikli bitki florasi, doga ve iklim kosullarina bagli olarak endemik birçok ürünün yetistigi Aydintepe ilçesinde; zirai mücadele ilaci ve suni gübre kullanilmadan geleneksellesmis tarim teknikleri ile üretimi yapilan seker fasulyesi, cografi isaret alarak tescilli ürünler arasina girdi.

Bölgeyle özdeslesmis yerel bir genotipten elde edilmesi, kendine özgü tat ve aromasi olmasi, on bes dakika gibi kisa bir sürede pismesiyle yogun talep gören Aydintepe Seker Fasulyesi; ‘Bayburt Ehrami’ ve ‘Bayburt Bali’nin ardindan tescillenen üçüncü ürün oldu.

Aydintepe Seker Fasulyesi’nin tescillenme süreci öncesinde Bayburt Üniversitesinde birçok bilimsel çalisma da gerçeklestirildi.

Kuru fasulye genotiplerinin karakterizasyonu konusunda kapsamli çalismalar yürütüldü. Saha kontrollerinin Bayburt Üniversitesi akademisyenleri tarafindan yapildigi ürünün, fenolojik ve morfolojik özellikleri de incelenerek kapsamli analizleri yapildi.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan verilen tescil belgesinin, Aydintepe Seker Fasulyesi’nin tanitimina da önemli katkilar sunacagini ifade eden Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen; “Özel iklim, toprak, su, tohum gibi unsurlarin yaninda atadan kalma tohumlarla geleneksel olarak üretimi yapilan ve üniversitemizin girisimiyle tescillenen Aydintepe Seker Fasulyemiz cografi isaret belgesiyle marka degerini artiracaktir. Cografi isaretli bir ürün olarak fasulyemiz, bundan sonra yeni marka degeri ile üreticilerimize daha fazla katma deger saglayarak bölge ekonomisinin kalkinmasina insallah önemli katkilar saglayacaktir.” dedi.

Yöre halkinin üretimde yüksek kazanç elde etmesi ve Aydintepe Seker Fasulyesinin tanitiminin yapilmasi için de çalismalarin sürdürüldügünü söyleyen Rektör Türkmen; “Aydintepe Seker Fasulyesi’nin cografi isaret ile koruma altina alinmasinda emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Tescil belgesinin sehrimize, ilçemize, üniversitemize ve üreticilerimize hayirli olmasini temenni ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA