Iran'da Tutuklu Azerbaycan Türkleri Açlik Grevlerini Sonlandirdi

Açlik grevindeki mahkumlarin taleplerinin karsilandigi belirtiliyor.

Iran'in Erdebil kentindeki cezaevinde tutuklu bulunan Azerbaycan Türkleri cezaevi yönetiminin taleplerini yerine getirmesinin ardindan açlik grevine son verdi.

Yerel kaynaklardan alinan bilgiye göre, Erdebil Merkez Cezaevinde dün ölüm orucuna baslayan Abbas Lisani, Yusuf Kari ile açlik grevine baslayan Ali ve Riza Vaseki kardesler ile Mihrdad Seyhi'nin, "adi suçlardan hüküm giyen mahkumlarla siyasi tutuklularin koguslarinin ayrilmasi, daha önce izin kullanma kanunundan yararlanan mahkumlara izin verilmesine devam edilmesi" gibi talepleri cezaevi müdürlügü tarafindan yerine getirildi.

Tutuklu Azerbaycan Türkleri taleplerinin karsilanmasinin ardindan açlik grevlerini sonlandirdi.

- Taleplerin karsilanmasinda cumhurbaskanligi seçimlerinin etkisi

Mahkumlarin taleplerinin ivedilikle yerine getirilmesinin nedeni olarak 18 Haziran Cuma günü düzenlenecek cumhurbaskanligi seçimleri gösteriliyor.

Iran'da anayasal haklarini talep eden Azeri Türklerinin önde gelen isimlerinden Lisani'nin kati ve sivi gida almadigi ölüm orucuna baslamasi ülkede tepkilere yol açmisti.

Çogunlukla Türklerin bulundugu Tebriz gibi kentlerde cumhurbaskanligi seçim adaylarinin afisleri üzerine Lisani'nin posterleri asilmis, "Lisani'nin cani tehlikede" ve "Tahran'da seçim, Tebriz'de grev" sloganlari duvarlara yazilmisti.

- Lisani'ye Erbil ve Tahran'daki cezaevinden destek

Erdebil Cezaevinde tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü Lisani, 12 Haziran Cumartesi günü, "adi suçlardan hüküm giyen mahkumlarin siyasi tutuklularin koguslarina konulmasi, cezaevi çalisanlarinin kötü muamelesi ve yetkililerin siyasi tutuklularin haklarina kayitsiz kalmasi" gibi gerekçelerle kati gidalari almadigi açlik grevine baslamisti.

Ayni cezaevinde bulunan Kari de Lisani'ye destek için açlik grevine baslamis, her ikisi de dün ölüm orucuna basladiklarini duyurmuslardi.

Ali ve Riza Vaseki kardesler ile Mihrdad Seyhi'nin de dün açlik grevine basladigi, söz konusu mahkumlarin Lisani ve Kari'yle birlikte, yasam sartlari son derece zor oldugu bilinen ve mahkumlarin aileleriyle görüstürülmedigi Erdebil Merkez Cezaevi tecrit bölümüne nakledildikleri belirtilmisti.

Ayrica baskent Tahran'daki Evin Cezaevinde tutulan Azerbaycan Türkleri Siyamek Mirzayi, Kiyanus Aslani ve Behnam Seyhi de Erdebil Merkez Cezaevinde tutuklu Azerbaycan Türklerinin baslattigi açlik grevine bugün itibariyla katildiklarini duyurmuslardi. Bu kisilerin de açlik grevini sonlandirdiklari tahmin ediliyor.

Iran'da yasayan Azerbaycan Türklerinin, ana dilde egitim yapma gibi anayasal haklarini "sivil ve barisçil eylemlerle" protesto etmeleri nedeniyle çesitli baskilara maruz kaldiklari belirtiliyor.
Kaynak: AA