Libya'da 24 Aralik Seçimlerinin Önündeki Engelleri Gözlemlemek Için Bir Komite Kuruldu

Libya Temsilciler Meclisi, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlerin önündeki engelleri gözlemlemek için Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu ile iletisim kurmak üzere 5 üyeli bir komite kurdu.

Libya Temsilciler Meclisi Sözcüsü Abdullah Buleyhik, Facebook hesabindan yaptigi açiklamada, bugün düzenlenen oturumda, seçim sürecinin karsi karsiya oldugu güçlükleri ve engelleri belirlemek üzere Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu ile iletisim kuracak bir komite olusturulmasi karari alindigini belirtti.

Buleyhik, Meclisteki farkli komisyonlardan seçilen 5 üyeden olusan komitenin, hazirlayacagi raporunu 14 Aralik'taki oturumdan önce sunmasi gerektigini ifade etti.

Libyali 70 milletvekili 5 Aralik'ta "seçim sürecindeki olumsuz gelismelerden" duyduklari endiseyi dile getirerek, Yüksek Seçim Komisyonu hakkinda sorusturma açilmasi konusunda Temsilciler Meclisinin toplanmasini talep etmisti.

Libya'da parlamento seçimleri için adaylik basvuru sürecinin bu aksam sona erdigini açiklanmisti.

- Tartismali seçimler

Libya'da seçimler için zaman daralirken, Temsilciler Meclisi (TM) ve Devlet Yüksek Konseyinden olusan taraflar, baskanlik ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapisini belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlasamadi.

TM Baskani ve ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül'de tek tarafli sekilde baskanlik seçimlerine iliskin bir kanun çikardigini açiklamisti.

Salih'in Mecliste oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyine basvurmaksizin çikardigi bu kanun, Konsey tarafindan reddedilmisti.

TM, 4 Ekim'de tek tarafli çikardigi bir baska kanunla, parlamento seçimlerinin baskanlik seçimlerinden bir ay sonra yapilacagini duyurmustu.

BM öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020'deki toplantilarinda ise her iki seçimin de 24 Aralik'ta yapilmasi karari alinmisti.

Kaynak: AA