ABD'de 5-11 Yas Grubuna Pfizer/Biontech Covid-19 Asisinin Uygulanmasina Onay

ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA), Pfizer ve BioNTech tarafindan Covid-19’a karsi gelistirilen asinin 5-11 yas grubuna uygulanmasina onay verdi.

ABD'de 5-11 Yas Grubuna Pfizer/Biontech Covid-19 Asisinin Uygulanmasina Onay
ABD’de korona virüse (Covid-19) karsi asilama yasi 5’e düsürüldü. Federal Gida ve Ilaç Dairesi (FDA), korona virüse karsi Pfizer/BioNTech tarafindan gelistirilen asinin 5-11 yas grubuna uygulanmasina izin verdi. FDA yetkilisi Dr. Janet Woodcock yaptigi açiklamada, “Bir anne ve doktor olarak, ebeveynlerin, bakicilarin, okul personelinin ve çocuklarin bu izni bekledigini biliyorum. Daha küçük çocuklari Covid-19’a karsi asilamak bizi normale geri dönmeye yaklastiracak" dedi.

Bu gelisme ile asilarin ABD’de 28 milyon çocuga ulastirilmasinin önünü açilmis oldu. FDA, nadir görülen kalp zari iltihabi gibi yan etkilere de deginerek, hastaneye yatis ve ölümün önlenmesi de dahil olmak üzere asilarin faydalarinin riskinden daha agir bastigini belirtti.

Söz konusu karar, FDA’ya bagli Asilar ve Ilgili Biyolojik Ürünler Danisma Komitesi’nin, Pfizer/BioNTech asisinin 5-11 yas grubuna normal dozun 3’te 1 oraninda uygulanmasi yönündeki tavsiye kararinin ardindan alindi. Komitenin tavsiyesinin ardindan FDA, 5-11 yas grubunun Covid-19’a karsi Pfizer/BioNTech ile asilanmasina izin verip vermeme konusunda nihai karari verdi. FDA’nin kararinin ardindan ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) bagli bagimsiz danisma komitesi, 2-3 Kasim’da toplanacak ve asinin bu yas grubu için önerilip önerilmeyecegini oylayacak. CDC’nin ardindan son olarak, CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, komitenin tavsiyesi hakkinda nihai karari verecek. Walensky komitenin kararini imzaladigi andan itibaren ABD söz konusu yas grubu Covid-19’a karsi asilanmaya baslanabilecek.

FDA yaptigi açiklamada, 17 Ekim itibariyle ABD’de 18 yasin altindaki kisilerde Covid-19’a bagli 691 ölüm ve 5-11 yas grubunda 146 ölüm bildirildigini söyledi.

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre ise 21 Ekim itibariyle salginin baslangicindan bu yana ülkede yaklasik 6.3 milyon çocugun Covid-19 testi pozitif çikti ancak saglik uzmanlari sayinin muhtemelen çok daha yüksek oldugunu düsünüyor.

Öte yandan, Biden yönetimi, ABD’deki 5 ila 11 yasindaki 28 milyon çocugu asilamak için yeterli miktarda asiyi zaten tedarik ettigini ve onaydan sonraki ilk hafta ilk 15 milyon asiyi yapmaya hazir oldugunu duyurmustu.

“Pfizer/BioNTech asisi 5-11 yas grubunda yüzde 90.7 etkili”

Pfizer/BioNTech tarafindan geçtigimiz günlerde yapilan açiklamada, asinin 5-11 yas grubunda yüzde 90.7 etkili oldugu aktarilmisti. Açiklamada, 5 ila 11 yas arasindaki 2 bin 268 çocuga 3 hafta arayla plasebo veya normal dozun 3’te 1’i ile asi yapildigi kaydedilmis, asi olan çocuklarin bagisiklik sistemlerinin olmayanlara kiyasla antikor üreterek güçlendigi ve hastaligi daha hafif semptomlarla geçirdikleri belirtilmisti.

Pfizer/BioNTech asisinin 3. doz etkinlik orani yüzde 95.6

Pfizer CEO’su Albert Bourla, 16 yas ve üzeri 10 bin katilimciyla yapilan denemede Pfizer/BioNTech asisinin 3. takviye dozunun hastaliga karsi yüzde 95.6 oraninda etki sagladigini açiklamis, "Söz konusu sonuçlar, bu hastaliga karsi daha iyi koruma hedefledigimiz için takviye dozlarin faydalarina iliskin daha fazla kanit sagliyor" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA