ABD'de Imalat Sanayi PMI 7 Ayin En Düsük Seviyesine Geriledi

Ülkede hizmet sektörü PMI ise ekimde bir önceki aya göre 3,3 puan artisla 58,2'ye çikarak 3 ayin en yüksek seviyesine ulasti.

ABD'de imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekimde aylik 1,5 puan azalisla 59,2'ye düserek son 7 ayin en düsük seviyesine indi.

Uluslararasi finansal arastirma kurulusu IHS Markit, ABD'nin ekim ayina iliskin imalat, hizmet ve bilesik PMI öncü verilerini açikladi.

Buna göre, imalat sanayi PMI, ekimde bir önceki aya kiyasla 1,5 puan azalarak 59,2 degerine düstü. Bu dönemde piyasa beklentilerinin altinda kalan endeksin 60,3 degerini almasi bekleniyordu. Son 7 ayin en düsük seviyesine inen endeks, eylülde 60,7 degerini almisti.

Hizmet sektörü PMI da ekimde bir önceki aya göre 3,3 puan artarak 58,2'ye çikti. Bu dönemde 3 ayin en yüksek seviyesine çikan endeksin 55,1 degerinde gerçeklesmesi bekleniyordu. Hizmet sektörü PMI, eylülde 54,9 degerini almisti.

Imalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bilesik PMI da ekimde bir önceki aya kiyasla 2,3 puan artisla 57,3 oldu. Üç ayin en yüksek seviyesine çikan bilesik PMI, eylülde 55 olarak hesaplanmisti.

Açiklamada görüslerine yer verilen IHS Markit Basekonomisti Chris Williamson, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalari düsmeye devam ederken ekimde hizmet sektörü faaliyetinin yeniden canlandigini ve ekonominin dördüncü çeyrege cesaret verici sekilde güçlü bir baslangiç yaptigini ifade etti.

Üreticilerin de güçlü talep bildirmeye devam ettigine isaret eden Williamson, ancak imalat sektörünün tedarik zinciri darbogazlari ve is gücü sikintilari gibi kisitlarla bogusmaya devam ettigini belirtti.

Williamson, ekonomiyi dördüncü çeyrekte daha güçlü bir büyüme bekliyor gibi görünse de enflasyonist baskilardaki yukari yönlü artisin azalma belirtisi göstermedigini kaydetti.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde degerler almasi sektörde "genislemeye", 50'nin altinda kalmasi ise "daralmaya" isaret ediyor.
Kaynak: AA