Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Binası Açılış Töreni

Başbakan Yıldırım: 'İstinaf mahkemeleri, Türk yargı tarihinde bir reformdur, çok büyük bir dönüşümdür. Birinci derece yargılamayla yüksek yargı arasında böyle bir yargılama mekanizmasının kurulmuş olması, en azından belirli ölçeklerdeki davaların Yargıtaya, Danıştaya gitmeden çözülmesinin yolunu açıyor' '(Adalet mülkün temelidir) diye bir söz var, her yerde asılı. Ben çocukken ilçeye giderdim babamla, bu yazıyı görüp, ondan sonra adliyeye gidince ne kadar doğru yazmışlar derdim, çünkü bodrum kattaydık'

Başbakan Binali Yıldırım, 'İstinaf mahkemeleri, Türk yargı tarihinde bir reformdur, çok büyük bir dönüşümdür. Birinci derece yargılamayla yüksek yargı arasında böyle bir yargılama mekanizmasının kurulmuş olması, en azından belirli ölçeklerdeki davaların Yargıtaya, Danıştaya gitmeden çözülmesinin yolunu açıyor.' dedi.

Başbakan Yıldırım, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, mekanın, adil ve hızlı yargılamanın merkezi olması temennisinde bulundu.

Açılışı yapılan eserin hizmete alınmasında emeği geçenlere teşekkür eden Yıldırım, '(Adalet mülkün temelidir) diye bir söz var, her yerde asılı. Ben çocukken ilçeye giderdim babamla, bu yazıyı görüp, ondan sonra adliyeye gidince ne kadar doğru yazmışlar derdim, çünkü bodrum kattaydık. Demek ki bunun için insanların kolay bulması için böyle bir yazı yazmışlar diye aklımdan geçerdi. Sonra anladık ki iş başka. Adalet devletin temeliymiş. Hakikaten adalet devletin temelidir.' ifadelerini kullandı.

Adaletin olmadığı yerde dirayet, huzur, barış ve kardeşliğin bulunmayacağını belirten Başbakan Yıldırım, insanların herhangi bir şekilde yüreğinin soğumasının, suçluların gerekli cezayı görmesiyle doğru orantılı olduğunu vurguladı.

'Adalette geciken, kaybedilen her zaman bir anlamda adalete, yargıya olan güveni de maalesef istemesek de azaltmaktadır.' diyen Yıldırım, bunun için hem mekanları güzelleştireceklerini, yenileyeceklerini hem de devletin temeli olan bu binaları hizmete alacaklarını bildirdi.

Aynı zamanda milletin beklentisi olan yargı kararlarını da gecikmeden vereceklerini anlatan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

'Aslında istinaf mahkemeleri, Türk yargı tarihinde bir reformdur, çok büyük bir dönüşümdür. Birinci derece yargılamayla, yüksek yargı arasında böyle bir yargılama mekanizmasının kurulmuş olması, en azından belirli ölçeklerdeki davaların Yargıtaya, Danıştaya gitmeden çözülmesinin yolunu açıyor. Oralarda dosyaların birikmesinin de önüne geçiyor. Bu bakımdan, bu önemli karar eminim ki birkaç sene içinde ülkemizde, davalarda vatandaşın beklediği sonucu verecektir.'

Yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişiminin engellenmesi sırasında başta millet olmak üzere, herkesin büyük gayret gösterdiğini hatırlatan Yıldırım, bu önemli gayretlerden birinin de yargının ortaya koyduğu kararlı duruş olduğuna dikkat çekti.

Darbe girişiminin ilerlediği saatlerde, başsavcıların hemen işbaşı yaparak, alçak darbecileri birer birer tutukladığını belirten Yıldırım, 'İşte bu da yargının, Türk adaletinin, demokrasiye, Türkiye Cumhuriyeti'nin istikbaline ve istiklaline ne kadar önem verdiğinin açık bir göstergesidir. Bu vesileyle bütün yargı mensuplarına milletim adına bir kez daha teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

Konuşmasını tamamlamasının ardından Başbakan Yıldırım, beraberindekilerle Antalya Bölge Adliye Mahkemesi binasının açılışını yaptı.

Yıldırım, 'Uğurlu olsun, güzel hizmetlere vesile olsun. Ya Allah, Bismillah.' diyerek, kurdeleyi kesti.

Başbakan Yıldırım'a, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile milletvekilleri ve diğer yetkililer eşlik etti.

Açılışın ardından Başbakan Yıldırım, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi binasını inceledi, yetkililerden bilgi aldı.

Yıldırım, çıkışta kendisini bekleyen vatandaşları selamlayarak, fotoğraf çektirdi.
Kaynak: AA