AKCEZ'in 325 Milyon Dolarlık Kredi Paketi Yenilendi

IFC, EBRD ve UniCredit tarafından AKCEZ’e sağlanan uzun vadeli finansman paketinin tutar, vade ve para cinsini içeren koşulları yeniden belirlendi.

Dünya Bankası Grubu kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve 22 Avrupa ülkesinde hizmet veren UniCredit Bank AG tarafından elektrik perakende satış ve dağıtım şirketi AKCEZ’e sağlanan 325 milyon dolar tutarındaki uzun vadeli finansman paketinin koşulları yeniden belirlendi.

IFC'den yapılan yazılı açıklamada, yatırım finansmanını da içerecek şekilde yeniden belirlenen paketin bir bölümünün Türk Lirası cinsinden kullandırılacağı ifade edilirken, tutar olarak 210 milyon dolarlık bölümünün eşit oranda IFC ve EBRD tarafından, geri kalan 115 milyon dolarlık tutarın ise yine eşit oranda aynı kurumlar liderliğinde UniCredit sendikasyon kredisi olarak sağlandığı belirtildi.

AKCEZ'e sağlanan uzun vadeli finansman paketinin tutar, vade ve para cinsini içeren koşullarını yeniden belirlenirken, açıklamada bunlara ilişkin başka ayrıntı verilmedi.

Açıklamada, kredinin AKCEZ’in grup şirketi Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'nin (SEDAŞ) yapacağı şebeke hatlarına ait yeni yatırımlarla, elektrikte kayıpları önleyerek arıza ve kesintileri azaltmakta kullanılacağı vurgulandı. Böylelikle, Türkiye’deki elektrik dağıtım şebekesinde yenileme ve kapasite artışına, şebeke ağının genişletilmesine ve elektrik kayıplarını azaltarak enerji verimliliğini artırmaya da destek olunacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Altyapı Yatırımları Direktörü Wiebke Schloemer, 'Enerji sektörü Dünya Bankası Grubu’nun, Türkiye ülke işbirliği stratejisi kapsamında, bizim için öncelikli alanlardan biridir. Koşulları yeniden belirlenen finansman paketinin, uzun dönemli iş ortağımız AKCEZ ve bağlı ortaklıklarının hizmet kalitesi ve güvenilirliğini daha da artırması açısından faydalı olacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

EBRD Güç ve Enerji Direktörü Nandita Parshad ise 'AKCEZ kalite standartlarını, verimliliği ve müşteri memnuniyetini artırarak çıtayı diğer piyasa oyuncuları için yükseltmekte öncüdür. Koşulları yeniden belirlenen finansman paketi şirketin buna erişmesine yardım içindir.” ifadesini kullandı.

IFC, EBRD ve UniCredit daha önce 2010 yılında ortak bir finansman paketiyle AKCEZ’in grup şirketi SEDAŞ’ın özelleştirmesini gerçekleştirmesine ve SEDAŞ’ın yatırım programlarını

uygulamasına kredi desteği sağlamıştı.

Kaynak: AA