Syedra Antik Kentinde Yüzey Araştırması Tamamlandı

ANTALYA - Syedra Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı Doç. Dr. Birol Can, gelecek yıl altyapı çalışmalarının tamamlanması halinde antik kentte arkeolojik kazı çalışmalarına başlamak istediklerini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Antalya'nın Alanya ilçesinde sürdürülen Syedra Arkeolojik Yüzey Araştırmaları'nın ilk sezonu, Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Can başkanlığında, 13 günlük bir çalışmanın sonunda tamamlandı. Can, çalışmaların ardından Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Belediyesini ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yüzey araştırmalarının, kazı çalışmalarından önce yapılan çok önemli bir hazırlık olduğunu belirten Can, bölgedeki ilk dönem çalışmalarında öncelikle kentin yayılım alanını tespit ettiklerini söyledi. Bu doğrultuda harita ve plan çalışmalarına başlandığını ve havadan görüntüleme yapıldığını kaydeden Can, "Önümüzdeki yıl altyapı çalışmaları tamamlanırsa arkeolojik kazı çalışmalarına da başlamak istiyoruz" dedi.

- "3 bin yıllık bir geçmişe sahip"

Syedra'nın yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Can, görülebilen kalıntıların çoğunlukla Roma dönemine ait olduğunu belirtti.

Çalışmalarla kentin tarihinin çok daha erken tarihlere gidebileceğine dikkati çeken Can, şöyle konuştu:

"Syedra'nın göze çarpan yapıları, kentin kamusal merkezini oluşturan 250 metre uzunluğundaki sütunlu cadde ve onun çevresinde teraslar üzerinde yer alan büyük hamam, meclis binası, anıt mezarlar, sarnıçlar ve tapınaklardır. Yaklaşık 400 metre yüksekte yer alan bu yerleşim alanı dışında, kentin liman alanına kadar uzanan güney yamaçlarında ve Asar Tepe'nin çevresinde araştırmalar yapıldı ve yeni yapılar tespit edilebildi. Bunların bazıları anıtsal boyuttaki oda mezarlar ve antik çağda bölgedeki zeytin yağı üretiminin yoğunluğunu gösteren işlikler, atölyeler."

- Syedra iki bölgenin kesişim noktasında

Syedra'nın antik çağda Pamfiya ve Kilikya bölgelerinin birleştiği noktada yer almasıyla hem doğu-batı ulaşımı hem de deniz bağlantısı açısından stratejik bir konuma sahip olduğunun altını çizen Can, antik kentin önemli bir liman şehri olduğunun, Alanya Müzesi'ndeki mozaiklerden ve bölgede bulunan kalıntılardan anlaşılabileceğini söyledi.

Antik kentin gün ışığına çıkarılmasıyla bölge turizmine ve tarihine inanılmaz bir katkı sağlayacağını kaydeden Can, yerel idarenin ve sivil kuruluşların desteğinin önemli olduğunu vurguladı. Can, çalışmalara destek veren Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi, Alanya Müze Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörlüğü ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği yetkililerine teşekkür etti.

Alanya Kaymakamı Hasan Tanrıseven Syedra Antik Kenti kazısını önemsediklerini belirtti. Alanya'nın kültür turizmi için bir destinasyon olmasını istediklerini kaydeden Tanrıseven, kaymakamlık olarak gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise tarihi ve kültürel değerleri ortaya çıkararak gelecek nesillere aktaran çalışmaları, belediye olarak her zaman desteklediklerini söyledi.

Kaynak: AA