- Eski Pakistan Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Hayatını Kaybetti

Eski Pakistan Askeri İstihbarat Servisi (ISI) Başkanı emekli Korgeneral Hamid Gül, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.

Gül, başkent İslamabad'ın yaklaşık 50 kilometre kuzeydoğusundaki Muri kasabasında beyin kanaması geçirdi. Kasabadaki askeri hastaneye kaldırılan 79 yaşındaki Gül, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Hamid Gül, Pakistan askeri istihbarat teşkilatının (Inter-Services Intelligence - ISI) tarihindeki en önemli başkanları arasında yer alıyordu.

Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif, Gül'ün ölüm haberi üzerine ailesine başsağlığı dileklerinde bulundu.

Daha önce AA muhabirine iki özel açıklamada bulunan Gül, eski Pakistan Talibanı lideri Hekimullah Mehsud'un hükümet ile örgüt arasında barış görüşmelerinin başlamasının hemen arifesinde ABD tarafından İHA saldırısı ile öldürülmesi üzerine "ABD, Pakistan'da barış istemiyor. Ne zaman Taliban liderlerinden biri Pakistan ile uzlaşma eğilimi gösterse ABD tarafından saldırıya uğramıştır" demişti.

Gül, ayrıca bir başka demecinde, terör örgütü DAEŞ lideri Ebubekir- El Bağdadi'nin 1988 yılında Afganistan'daki mücahit kamplarında eğitim gördüğünü idda ederek, "Oraya gittiğimde (Afganistan'a) bazı Arap gençler gördüm. İyi aileler, çocuklarını yardım etmeleri için mücahitlerin hizmetine gönderiyorlardı. Bu çocuklar küçüktü, henüz delikanlı bile sayılmazlardı. Araştırmalarım sonucu Bağdadi'nin de orada olduğuna inanıyorum" demişti.

- Hamid Gül kimdir?

ISI'ın 1987-1989 yılları arasında başkanlığını yürüten Hamid Gül, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgaline karşı Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA ile işbirliğinde Afgan direniş gruplarını örgütlemesi ile tanınıyor.

Pakistan ordusuna 1956 yılında katılan ve 1992 yılında emekliye ayrılan Gül, 1989 yılında Sovyet kuvvetlerine karşı Afganistan'ın Jalalabad bölgesindeki ünlü baskının planlayıcısı olarak da biliniyor.

İstihbarat servisinin başında bulunduğu yıllardan bu yana Afgan Talibanı'nın içerisindeki birçok grup ile yakın ilişkisi bulunan Gül'ün, eski Afganistan Başbakanı ve Hizb-i İslami (İslam Partisi) lideri Gulbeddin Hikmetyar ile dostluğu vardı.

Kaynak: AA