Ermenistan'da Yeni Anayasa Çalışmaları

Ermenistan'da geçen ay kamuoyuna sunulan yeni anayasa için kasım ayında referandum yapılması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi üyelerinden Prof. Dr. Feliks Tokhyan, gazetecilere yaptığŸı açıklamada Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu'nun anayasa taslağŸı üzerindeki çalışŸmalarını tamamlayarak birkaç gün içinde cumhurbaşŸkanına sunacağŸını belirtti.

TaslağŸın cumhurbaşŸkanının onayından sonra parlamentoya gönderileceğŸini belirten Tokhyan, ay sonuna kadar parlamento gündemine alınması örngörülen yeni anayasa için kasım ayında da referandum yapılmasının beklendiğŸini söyledi.

Yeni anayasa, 15 bölümden oluşŸuyor ve parlamentoyla başŸbakanın yetkilerinin artırılmasını öngörüyor.

Anayasada, cumhurbaşŸkanın görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılırken, tekrar seçilmesinin önüne geçiliyor. Tasarıya göre 40 yaşŸını doldurmuşŸ, son 7 yıldır Ermenistan vatandaşŸı olan, ülkede ikamet eden ve seçme hakkına sahip her kişŸi, cumhurbaşŸkanlığŸı için adaylığŸını koyabiliyor. Yeni anayasa, cumhurbaşŸkanının herhangi bir siyasi partiye üye olmasını engelliyor.

Yeni anayasaya göre cumhurbaşŸkanı, milletvekilleri ve yerel yönetim birimlerinin temsilcileri tarafından oluşŸturulan "Seçim Kurulu" tarafından seçilecek. Adayın cumhurbaşŸkanı seçilmesi için kurul üyelerinin dörtte üçünün oyunu alması gerekiyor.

Anayasa, cumhurbaşŸkanından fazla yetkiye sahip olacak başŸbakanın, seçimi kazanan siyasi parti ya da siyasi partiler arasında kurulacak koalisyon tarafından önerilmesini öngörüyor. ǖnerilen başŸbakan adayı, cumhurbaşŸkanı tarafından atanacak.

Geçen ay kamuoyuna sunulan taslağŸa göre, parlamentodaki sandalye sayısı, 131'den 101'e düşŸürülecek. Milletvekillerinin görev süresi ise 4 yıldan 5 yıla çıkarılacak.

Ermenistan CumhurbaşŸkanı Serj Sarkisyan'ın talimatıyla 2013'te kurulan Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu, anayasal sistemi iyileşŸtirerek kamu yönetiminde verimliliğŸi artırmak amacıyla reform çalışŸmalarına başŸlamışŸtı. Sarkisyan'a yakın çevreler, yeni anayasanın ülkede halihazırda uygulanan ve yarı başŸkanlık olarak nitelenen sistemi parlamento ve başŸbakanın yetkilerini artıracak şŸekilde değŸişŸtirmeyi amaçladığŸını ileri sürüyor.

Muhalefet partileri ise 2013'te ikinci kez cumhurbaşŸkanı seçilen ve 2018'de görev süresi dolacak Sarkisyan'ın iktidarını sürdürmek için anayasa değŸişŸikliğŸine gittiğŸini ileri sürüyor. Muhalefet partileri, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin başŸkanlığŸını da yürüten Sarkisyan'ın görev süresinin sonra ermesinin ardından parlamento başŸkanlığŸına gelmeyi amaçladığŸını ileri sürüyor.

Kaynak: AA